Op jacht naar de fietsende recreant

09-06-2014
2 min. leestijd
1

In de tijd dat ik alleen nog maar droomde van een carriere als fotograaf, had Teleac een serie over fotografie. Een van de afleveringen ging over fotojournalistiek en daarin werd de onvolprezen Bert Verhoeff gevolgd. Hij ging foto’s maken van cabriolets die langs de boulevard in Scheveningen paradeerden. Een heerlijke klus zei Verhoeff. Ik zie hem nog lekker op een muurtje zitten, wachten tot de juiste auto’s voorbij kwamen. Wat een mooi vak, als wist ik dat dit ook toen niet niet de dagelijkse realiteit was van een fotojournalist. Maar toch, het beeld is nooit uit mijn hoofd verdwenen. Ik moest er weer aan denken toen ik vandaag op pad ging om fietsers te fotograferen.

Fietsers
Amersfoortseweg Bosch en Duin, 09-06-2014 13:02

De foto’s zijn overigens niet voor een opdracht. Ik wil gewoon mijn database met fietsfoto’s verder aanvullen met nieuwe foto’s. Nu heb ik al een behoorlijk archief van foto’s met fietsen. De recreatieve fietser is echter matig vertegenwoordigd. Bovendien is het altijd goed om nieuw materiaal te maken. Alles verandert, dus je moet geregeld even hedendaagse foto’s maken. Vooraf had ik al bedacht waar en wat ik wil fotograferen. Er moesten veel fietsers komen en een mooi gebied zijn. Bijvoorbeeld bij een pannenkoekenrestaurant, ideaal voor foto’s van fietsende gezinnen. In de bossen bij Soest komen ook veel dagjesmensen en wielrenners.

Fietsers
Soesterduinen Soest, 09-06-2014 13:35

Bepakt met drie camera’s, een Olympus met een groothoekzoom, een Panasonic met een telezoom en een Canon met de maximale tele die ik heb (70-200 plus 2.0 converter), ga ik op pad. Bewust drie camera’s. De Olympus en Panasonic heb ik onder handbereik tijdens het fietsen, zodat ik snel een foto kan maken als ik een fietser zie aankomen zonder dat ik van objectief hoef te wisselen. De telejoekel is voor plekken waar ik even stil blijf staan. Het werkt uitstekend. Het weer is gelukkig ook goed, niet teveel zon, goede temperatuur. Dus veel fietsers op de weg en niet te hard licht.

Fietsers
Dorpsstraat Lage Vuursche, 09-06-2014 14:54

Mijn doel is om bij de Soesterduinen en bij de restaurants in Lage Vuursche te fotograferen. Daar moet ik zeker slagen. Uiteraard houd ik onderweg alles in de gaten. Als ik een groepje ouderen zie picknicken, maak ik die foto. Op een plek waar het licht en omgeving mooi is, stop ik voor een aantal minuten om te fotograferen. Iedereen groet mij en vindt het prima om op de foto te gaan. Ik word zelfs geregeld bedankt. Bij de Soesterduinen vind ik ‘mijn’ gezinnetjes.

Fietsers
Groenedijk Groenekan, 09-06-2014 16:43

Een beetje fietsen, hier en daar wat wachten en fotograferen. Het leven van een fotograaf kan zo mooi zijn. Het echte Verhoef-moment heb ik Lage Vuursche. In een bocht zit ik bijna een uur te wachten. Gewoon rustig kijken naar het verkeer, de drukte en alles er omheen. Het is heerlijk fotograferen. Zoals Verhoeff bij het strand zit, zit ik in mijn favoriete omgeving: de bossen. Met meer dan genoeg materiaal kom ik tevreden thuis. Ik heb niet alles kunnen fotograferen wat ik wilde, er zitten toch ook een hoop pareltjes bij. Nu nog alles ‘even’ afwerken.

1 Comment

  1. echt een mooi verhaal. mooie foto’s mooi geschreven echt een idee om zelf eens een keer te doen. met 1 woord prachtig!!!!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Het Uur U (575)

Fietsers rijden zwaaiend in Utrecht door de regen.

Het Uur U (571)

Fietsers in Utrecht.