Onbekende foto’s Robert Capa gevonden

11-06-2011
1 min leestijd

Foto-historica Rixt Bosma heeft tijdens een onderzoek naar de reis die Robert Capa in 1938 door China maakte, nog niet eerder bekende foto’s gevonden. Capa vergezelde de Nederlandse filmmaker Joris Ivens en cameraman John Fernhout die de Tweede Chinees-Japanse oorlog wilden vastleggen. De vermaarde fotojournalist fungeerde als assistent en still-fotograaf, maar maakte ook diverse eigen reportages. De dertig onbekende foto’s geven volgens de onderzoekster een “kijk achter de schermen van de oorlogsjournalistiek en van de filmproductie in die dagen”. De foto’s laten onder andere de Chinese censuur zien en ontmoetingen van andere westerse (foto)journalisten.
In het boek Photography meets Film: Capa, Ivens and Fernhout in China, 1938, onderdeel van de reeks Rijksmuseum Studies in Photography, worden de nu ontdekte foto’s voor het eerst gepubliceerd.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children