Obama in beeld

11-01-2017
1 min leestijd

Gisteravond hield Barack Obama zijn afscheidsspeech als president van Amerika. Acht jaar heeft hij in het Witte Huis gezeten en wat je ook van zijn daden mag denken, een inspirator is hij zeker. Al die jaren is hij gevolgd door Pete Souza, die de eer had om Obama’s hoffotograaf te zijn. Naar schatting maakte hij ongeveer twee miljoen foto’s in die tijd. Een fotografisch overzicht maken van Obama’s jaren als president is dan ook haast ondoenlijk al proberen de nodige sites dat.

Obama
June 23, 2015. “The President checks out a thunderstorm brewing outside.” (Official White House Photo by Pete Souza)

Het is wel interessant om te zien wat Souza laat zien van Obama. Wat mij vooral opvalt aan de beelden is de hoe menselijk Obama is. Of lijkt natuurlijk, want de fotograaf is in dienst van de president en zal een bepaald beeld willen laten zien. Een foto vertelt immers nooit de hele waarheid. Meer nog valt mij op hoe ogenschijnlijk toegankelijk Obama is en de vrijheid die hij Souza lijkt te geven om de foto’s te maken. Open, toegankelijk en motiverend, dat zijn de kenwoorden die ik aan Obama koppel door de foto’s.

Tegelijk met de terugblik op de jaren van Obama ben ik erg benieuwd wat we van de nieuwe president krijgen te zien. Donald Trump is weliswaar aandachtsgeil, erg happig op fotografen die een blik van dichtbij laten zien is hij niet. De vraag is sowieso of een fotograaf hem zo op de voet zal volgen. Trump is een rare snuiter. En juist daarom ben ik wel geïnteresseerd in een blik achter de schermen bij hem. Zullen we dan de ‘echte’ Trump zien of zullen de foto’s keurig geregisseerd zijn?

Maar goed, ook de foto’s van Obama, hoe mooi en ontroerend soms ook, zijn evenmin geheel neutraal. Beeldredacteur Sterre Sprengers van De Correspondent beschrijft dat goed in haar laatste verzameling van foto’s van Obama. Het lezen meer dan waard. En wie gewoon lekker naar de foto’s wil kijken: op Flickr staat alles veel en het laatste jaaroverzicht vind je op Medium. Het is nog even nagenieten van een inspirerende president en gewoon goede fotografie.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog