Noordelijke fotojournalisten: voorwaarden NDC zijn absoluut dieptepunt

19-02-2014
1 min leestijd
4

De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), uitgever van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en het Dagblad van het Noorden, heeft een nieuwe overeenkomst opgesteld voor de freelance fotojournalisten. Die voorwaarden pakken volgens de betrokken fotografen slecht voor ze uit en ze hebben besloten de koppen bij elkaar te steken. In een persbericht schrijft de groep, die uit bijna alle noordelijke fotojournalisten bestaat, dat de nieuwe samenwerkingsovereenkomst een absoluut dieptepunt is. “Niet alleen de voorwaarden maar ook de geboden vergoedingen zitten op een zodanig niveau dat het vak van fotojournalist finaal wordt uitgehold,” aldus het persbericht.

Het is niet voor het eerst dat de fotografen geconfronteerd worden met verslechterde voorwaarden. In 2008 zijn ze schoorvoetend akkoord gegaan met een tariefdaling, een paar jaar later zijn de tarieven opnieuw verlaagd. De fotografen in loondienst zijn afgelopen jaar allemaal ontslagen. De problemen spelen niet alleen in het Noorden, ook bij andere uitgeverijen worden er steeds meer eisen gesteld en mogen uitgevers steeds meer met het beeld, terwijl de vergoeding omlaag gaat. Zo geven fotografen die voor de Telegraaf Media Groep werken de uitgever het recht om het beeld in alle uitgaven te gebruiken zonder dat daar een extra vergoeding tegenover hoeft te staan. Tegelijk mag de fotograaf in principe het beeld gedurende zeven dagen (in geval van actueel nieuws) of drie maanden (niet actueel nieuws) niet verder verspreiden. Afgaand op het persbericht zou het nieuwe contract van de NDC soortgelijke voorwaarden hebben. Zo zouden fotografen minimaal drie foto’s moeten inleveren per opdracht voor een vaste prijs. “In het huidige tariefvoorstel zit een meer dan driedubbele verslechtering van het huidige tarief ingebouwd. Voor hetzelfde geld mogen we nu namelijk minimaal drie foto’s aan alle drie dagbladen én de vijftig weekbladen leveren,” stellen de fotojournalisten. Voorheen kregen de fotografen nog een bescheiden vergoeding bij herplaatsing.

De NDC heeft nog altijd moeite om het hoofd boven het water uit te houden, ondanks de recente reorganisatie. Voor de nieuwe voorwaarden zou de uitgeverij gekeken hebben naar de prijzen bij andere kranten. De fotografen hebben “het volste begrip” voor de situatie van de NDC, maar zien de nieuwe voorwaarden als een “desastreuze ontwikkeling”: “Als de hoofdredactie de kwaliteit van de fotojournalistiek in het Noorden ook maar een beetje wil behouden, dan moet ze daar ook in investeren.” De fotografen willen graag meedenken met de NDC aan een oplossing voor het probleem. Het verminderen van het aantal foto’s dat geleverd moet worden is een van de alternatieven. “Maar er zijn er nog veel meer,” zegt de groep hoopvol. De fotografen willen om het gesprek niet te hinderen niet teveel in detail gaan over de voorwaarden.

4 Comments

  1. He Bas waar heb je het over “In het huidige tariefvoorstel zit een meer dan driedubbele verslechtering van het huidige tarief ingebouwd.” 1/3 van 1000 Euro 100 Euro 10 Euro ? waarom noemen ze nooit prijzen terwijl alle fotografen die een contract hebben ontvangen het allemaal weten. Want daar gaat het uiteindelijk om !

  2. Robert: ik citeer een stuk uit het persbericht. Zoals ik onderaan ook schrijf: de details zijn niet bekend en ik heb dus ook geen inzicht in de precieze prijzen.

  3. Top dat je aandacht aan het Noordelijk initiatief van de freelance fotojournalisten van de NDC schenkt, Bas. Twee opmerkingen. Je schrijft dat fotografen die voor de Telegraaf Media Groep werken, hun rechten weggeven. Dat geldt alleen voor fotografen die een contract met dergelijke bepalingen hebben ondertekend. Ik ken er die dat niet hebben gedaan en ook voor TMG werken. De vraag van Robert over de tarieven is terecht, maar als het er op aan komt dan hoef de hoogte van de vergoeding niet te kennen om een conclusie te kunnen trekken. Het initiatief van inmiddels 32 fotografen in het Noorden laat duidelijk zien dat de NDC niet een vergoeding biedt, waarmee je een boterham mee kunt verdienen. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

  4. @Alex: mij is te kennen gegeven toen ik aangaf het niet eens te zijn met alle voorwaarden, dat ik dan niet meer voor TMG kon fotograferen en dat mijn naam van de lijst werd gehaald. Ik moest de voorwaarden onderteken wilde ik nog voor TMG fotograferen. Dat heb ik dus niet gedaan.

    Het initiatief van de fotografen is inderdaad een duidelijk teken dat de vergoeding te laag is, zonder de precieze prijzen te hoeven weten.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children