Nominaties World Press Photo 2020 bekend

25-02-2020
2 min. leestijd

De World Press Photo heeft de nominaties bekend gemaakt voor zowel de bekende fotowedstrijd als de digital storytelling contest. Die laatste beleeft dit jaar het tweede jubileum, de fotowedstrijd is voor de 63e keer gehouden. Bij de fotowedstrijd zijn 44 fotografen uit 24 landen genomineerd, bij de digital storytelling zijn dat negen makers uit acht landen. Onder genomineerden zitten geen Nederlanders.

World Press Photo of the Year Nominee Yasuyoshi Chiba
©Yasuyoshi Chiba / Agence France-Presse

In totaal deden 42.282 fotografen uit 125 landen mee met de fotowedstrijd, goed voor 73.996 beelden. Uit alle inzendingen heeft de jury onder leiding van Lekgetho Makola verdeeld over acht categorieën 45 inzendingen genomineerd. Opvallend is dat van de 44 genomineerden er dit jaar dertig voor het eerst zijn genomineerd. In de categorieën Contemporary Issues, General News, Environment, Nature en Sport zijn drie enkelbeelden en drie series genomineerd. Bij de Long Term projects zijn drie series genomineerd.

Uit die genomineerden heeft de jury weer zes foto’s gekozen die meedingen voor de World Press Photo of The Year, de belangrijkste prijs. Dit jaar zijn dat Mulugeta Ayene (Ethiopië) met een foto over de crash van vlucht ET 302 (spot news), Farouk Batiche (Algerije) met een foto over demonstratie van studenten in Algerije (spot news), Yasuyoshi Chiba (Japan) over de protesten in Soedan (general news), Tomek Kaczor (Polen) over een meisje met RS (portretten), Ivor Prickett (Ierland) over een Koerdische vechter (general news) en Nikita Teryoshin (Rusland) over de wapenhandel (contemporary issues). Daarnaast zijn drie series genomineerd voor de Story Of The Year Award, die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt. Het gaat om de serie over de rellen in Hongkong door Nicolas Asfouri (Denenmarken, General news), de crash van vlucht ET 302 door Mulugeta Ayene (Ethiopië, spot news) en de serie over Algerijnse jongeren van Romain Laurendau (Frankrijk, long term projects).

World Press Photo Story of the Year Nominee_ Nicolas Asfouri_Agence France-Presse
© Nicolas Asfouri / Agence France-Presse

Bij de Digital Storytelling Contest worden de prijzen verdeeld over drie categorieën: Interactive, Short en Long. Uit de laatste twee zijn drie series gekozen die meedingen voor de Online Video Of The Year. In totaal zijn 287 producties ingezonden. Bij de categorie Interactive zijn Battleground PolyU van DJ Clark, Common Ground van Darren Emerson en River of Forgiveness van Hellos Design Labs genomineerd. In de categorie Long gaat het om A Different Kind of Force – Policing Mental Illness van Ed Ou, Scenes From a Dry City van Francois Verster/Simon Wood/Field of Vision en The Hour of Lynching: Vigilante Violence in India van Shirley Abraham/Amit Madheshiya/Field of Vision. Bij Short zijn ‘It’s Mutilation’: The Police in Chile Are Blinding Protesters, Russia Bombed Four Syrian Hospitals. We Have Proof (beiden van The New York Times) en The ‘Thin Yellow Line’ Standing Between Hong Kong Police and Protesters (Dayu Zhang/South China Morning Post) genomineerd.


A Different Kind of Force – Policing Mental Illness. © Ed Ou / Kitra Cahana

De winnaars worden tijdens het World Press Photo Festival bekend gemaakt. Dat vindt dit jaar plaats van 17-18 april op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children