Nominaties Sony World Photography Awards 2018

02-03-2018
1 min leestijd

Na de nominaties van de World Press Photo zijn ook die van de Sony World Photography Awards 2018 nu bekend. Onder de genomineerden zijn dit jaar geen Nederlanders. Wel krijgen twee Nederlandse fotografen een eervolle vermelding in de open categorie voor niet beroepsfotografen.

De Sony World Photography Awards zijn dit jaar voor de elfde keer gehouden. De wedstrijd is enorm populair geworden, zo blijkt wel uit de inzendingen. Maar liefst 319.561 foto’s zijn ingezonden, afkomstig van fotografen uit ruim tweehonderd landen. De awards zijn opgedeeld in vier onderdelen: professioneel, open, jongeren en student focus. De professionele en open onderdelen kennen weer categorieën op onderwerp. Dat varieert van documentaire tot architectuur en creatief, anders dan bij de World Press Photo dus dat zich primair richt op de fotojournalistiek.


Generation Wealth © Lauren Greenfield. Nominatie Professioneel, Contemporary Issues

Dit jaar is de overlap met de World Press Photo klein, doorgaans zie je in de journalistieke categorieën vaak series die ook bij World Press Photo zijn bekroond. Alleen Kevin Frayer weet met zijn serie over de Rohingya vluchtelingen bij beide wedstrijden een nominatie in de wacht te slepen.

De Sony World Photography Awards kent een grote variatie in beelden dankzij het groot aantal categorieën. Het niveau is hoog, zowel bij de professionele als de open categorieën. Alle genomineerden maken kans op de eerste prijs in hun categorie en op de hoofdprijs in hun onderdeel: de Photographer of the Year Award. Bij de professionals wordt beoordeeld op een serie, in de open categorie wordt beoordeeld op een enkel beeld.


© Mirella Lukens, eervolle vermelding Open Culture

Naast de genomineerden worden bij de amateurfotografen ook eervolle vermeldingen gegeven. Die eer valt twee Nederlandse fotografen te beurt. Tristan Lavender krijgt de eervolle vermelding bij architectuur voor zijn foto die hij maakte van Busan, de op één na dichtbevolkte stad van Zuid-Korea na Seoul. In de categorie Culture krijgt Mirella Lukens een eervolle vermelding voor haar portret van een model in hindoe-kleding.

De winnaars van de open categorieën worden bekend gemaakt op 11 maart 2018. Op 19 april worden de professionele winnaars bekend gemaakt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Jong geleerd

02-04-2024 15:51

Het is weer tijd om een camera te bespreken voor Focus. De Panasonic Lumix S5 II deze keer, met de 100 mm F2.8 Macro erbij. Een mooie set. En het macro-objectief is niet alleen leuk om details te fotograferen, het brandpunt is ideaal voor portretten. Dus mocht mijn jongste zoon weer eens poseren in mijn studio.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Yasuyoshi Chiba wint World Press Photo of The Year 2020

Straight Voice. © Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse De Japanse

World Press Photo 2020: een verrotte wereld met lichtpuntjes

Vaak wordt World Press Photo geassocieerd met ellende. Dat is