Naar verwachting zal op 1 juli 2014 de nieuwe beroepsvereniging van fotografen van start gaan en komt daarmee een eind aan de verschillende verenigingen. Dat schrijft de Fotografenfederatie in een bericht dat naar alle leden van de aangesloten organisaties wordt gestuurd. De BFN, GKf, MWF, PANL, SVFN, MPN en de Fotografenfederatie zullen worden opgeheven. Alleen de NVF blijft bestaan, omdat zij geen zelfstandige organisatie zijn maar een onderdeel van de NVJ. De NVF zal zich met een convenant verbinden aan de nieuwe vereniging en de leden van de NVF zijn tevens verbonden aan de nieuwe vereniging.
Voor de nieuwe vereniging een feit is, moeten de leden van de afzonderlijke beroepsverenigingen zich nog wel uitspreken en tot opheffing besluiten. Dat moet voor eind mei 2014 gebeuren via een Algemene Vergadering. De NVF heeft zich onlangs al positief uitgesproken en de leden geïnformeerd. De MWF, SVFN en de PANL hebben ook al laten weten op te zullen gaan in de nieuwe vereniging en de GKf en de MPN zijn eveneens positief maar moeten nog een definitief besluit nemen. Over de opstelling van de BFN heb ik nog geen zicht, het bestuur heeft zich in ieder geval gecommitteerd om zich in te zetten voor één beroepsvereniging. Op basis van het eindrapport zal een interim bestuur worden gekozen, waarna een Algemene Vergadering wordt belegd waarin het uiteindelijke bestuur gekozen zal worden.
In de week van 24 maart 2014 krijgen alle leden van de beroepsverenigingen het eindrapport ‘Doorkiezen op kracht’ en een beleidsplan toegestuurd. In het rapport wordt verslag gedaan van de twee stuurgroepen en hoe de bestuurders van de huidige verenigingen de nieuwe vereniging zien. Voor de vorming van de nieuwe vereniging zijn twee stuurgroepen opgericht. De eerste heeft zich bezig gehouden met de structuur van de nieuwe vereniging, de tweede met de toelatingseisen. In principe kan iedere fotograaf die kan aantonen professioneel bezig te zijn – door onder andere het tonen van een VAR-verklaring, KvK-inschrijving en BTW-nummer – lid worden. Dat betekent dus ook dat fotografen die niet voltijd fotograferen zich aan kunnen sluiten en dat lijkt mij niet meer dan logisch.
In de nieuwe structuur komen vijf platformen: medisch/wetenschappelijk, toegepast commercieel, publieksfotografie, GKf en journalistiek. Het aantal platformen kan worden veranderd in de toekomst. Ieder platform organiseert activiteiten die gericht zijn op een specifiek vakgebied. Omdat fotografen vaak een gemengde praktijk hebben, kunnen fotografen zich bij meerdere platformen aansluiten. Een platform kan aanvullende eisen stellen aan de aangesloten fotografen. Zo kent de GKf momenteel een ballotage en in de nieuwe structuur zal waarschijnlijk een dergelijk systeem worden opgezet.
Met het ontstaan van de nieuwe vereniging hebben fotografen een veel sterkere lobby. De nieuwe fotografenvereniging zal, net zoals de Fotografenfederatie momenteel al doet, samen optrekken met organisaties als BNO, NVJ en Pictoright om op te komen voor de creatieve sector. Zoals wellicht bekend ben ik een groot voorstander van een grote beroepsvereniging. Dat de NVF zich niet opheft roept bij mij dan ook vraagtekens op in eerste instantie. Over die twijfel schrijven Thomas Bruning en Lars Boering: “Voor fotografie moet je bij de nieuwe FV zijn, voor journalistiek bij de NVJ. Samen bundelen we de krachten, omdat de twee professies steeds meer gemeenschappelijk hebben en de belangen vaak parallel lopen. Lid zijn van de NVJ/NVF betekent dat je kan profiteren van de kennis, het netwerk en activiteiten van de FV. Lid zijn van de FV betekent dat je kan profiteren van de kennis, het netwerk en de dienstverlening van de NVJ.” Hoe dan ook, de laatste fase is ingegaan en zoals ik al eerder schreef zijn we dan allemaal gewoon fotograaf.
Prima zaak! Samen sta je sterk. Maar als ‘iedereen’ met een KvK inschrijving lid kan worden is er voor onze klanten geen enkele kwaliteitsgarantie.
Daarom pleit ik voor een ‘proef van bekwaamheid’ waarmee de fotograaf zich kan kwalificeren. Eventueel in diverse moeilijkheidsgradaties.
Zó maak je zoekende klanten duidelijk waar ze kwaliteit kunnen vinden.
Succes! Lex Salverda.
Lex,
Hoe zie je zo’n proef voor je? Ik ben erg goed in het maken van foto’s op het water, maar je moet mij geen trouwerij laten doen. Daar bak ik nix van.
In mijn optiek is een vereniging er om diensten te verlenen op het gebied van de backoffice, politiek, etc.
Jij zal zelf voor je marketing en kwaliteit-imago moeten zorgen.
Bas,
De BFN heeft zich nog nergens over uit kunnen spreken. Afgelopen december was er een door 40 leden uitgeschreven BALV met als onderwerpen een royement en de toekomst van de BFN. Het bestuur is niet op komen dagen, dus kon er niet over de toekomst gesproken worden.
Vervolgens in januari een BALV met wederom dezelfde onderwerpen. Het bestuur heeft enorm veel tijd uitgetrokken om te praten over dat onterechte royement waardoor er geen tijd meer was voor de toekomst. De toekomst is vervolgens doorgeschoven naar een ALV die op 24-2 gehouden zou worden, maar die hele ALV is geruisloos doorgeschoven naar 12 mei.
Kortom, de toekomst staat bij het bestuur van de BFN kennelijk niet hoog op de prioriteitenlijst.
Inmiddels is er wel een nieuwe voorzitter verkozen en ik hoor geluiden dat zij de toekomst van de BFN in relatie tot een nieuwe vereniging in een iets ander daglicht plaatst dan de heren Cees, Ron en Peter.
Inmiddels is er een informatieve bijeenkomst gepland over de BFN toekomst op 24 maart.
Wat ik daar van moet verwachten weet ik niet. Er loopt nu een enquete onder de leden waarbij vraag 9 niet veel goeds beloofd over de houding en intentie van het BFN bestuur in relatie tot een nieuwe vereniging:
“Vraag 9 – De afgelopen tijd is er overleg geweest over een mogelijke oprichting van één fotografenvereniging. Hierover zijn nog geen concrete zaken bekend en zijn er nog geen (definitieve) beslissingen genomen. Het bestuur van BFN is benieuwd naar uw mening hierover. Hoe denkt u over één fotografenvereniging?*
Wenselijk / Geen mening / Misschien wenselijk / Niet wenselijk/ Anders, namelijk: ”
Termen als “mogelijke oprichting” geven mij nou niet direct het gevoel dat het BFN bestuur weet wat er gaande is. Die nieuwe vereniging wordt deze zomer gewoon opgericht! Met of zonder BFN!
Ook de antwoord-mogelijkheden geven nou niet direct een warm gevoel. “Wenselijk” is nou niet een term waaruit enige maten van urgentie spreekt.
Kortom, de BFN is bezig met een enquete, er is een informatieve avond eind maart en pas medio mei kunnen de leden op 1 ALV een beslissing nemen. Deze roadmap boezemt mij geen vertrouwen in dat de BFN echt achter een nieuwe vereniging staat.
Ik roep het BFN bestuur dringend op om van de avond op 24 maart een BALV te maken zodat leden daar niet alleen informatie tot zich kunnen nemen maar ook zeggenschap krijgen over de te varen koers.
Lex,
Net als Ronald vraag ik me af hoe je zo’n proef voor je ziet. Moet je een test maken ofzo? Een beroepsvereniging is er om je belangen te behartigen, om te zorgen dat de randvoorwaarden er zijn om als fotograaf te kunnen ondernemen, om je te helpen als je vragen hebt of in de problemen komt. Niet om een hek om de fotografie te zetten. Dat vind ik echt niet meer van deze tijd. De ene fotograaf is beter dan de ander, dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Binnen de vereniging kun je van elkaar leren en elkaar inspireren. De fotograaf die (nog) niet zo goed is, kan zich verbeteren door te praten met andere collega’s en misschien breekt die later alsnog door als goede fotograaf. Dan mag je als vereniging trots zijn dat je mee hebt geholpen aan zo’n fotograaf. Misschien kan een fotograaf niet zo heel goed fotograferen, maar is het wel een erg goede ondernemer. Daar kun je als goede fotograaf ook weer van leren. Stom toch om zo iemand buiten de deur te houden? Je moet volgens de huidige plannen overigens niet alleen een KvK inschrijving hebben, maar ook een BTW nummer en bij voorkeur een VAR-WUO. Oftewel, je moet kunnen aantonen dat je een onderneming hebt en fotografie een belangrijk deel van je inkomen is. Daarmee sluit je inderdaad deeltijd-fotografen niet uit. Terecht niet lijkt me, omdat steeds meer fotografen al dan niet noodgedwongen een baan naast de fotografie moeten hebben. Dat zijn niet alleen de beunen, maar heel vaak ook erg goede en interessante fotografen. Wil je een kwaliteitsstempel, dan kun je naar een systeem gaan als de MPN heeft. Niet verplicht voor iedere fotograaf, maar het kan wel iets zijn voor fotografen die zich willen onderscheiden.
Ronald,
Ik weet via via dat er bij de BFN, of althans het bestuur, de nodige weerstand is en ik voel de vertragingstechniek. Wat ik nu lees vind ik ronduit schokkend. De nieuwe vereniging komt er, met of zonder BFN inderdaad. Het bestuur heeft een plaat voor hun kop als ze dat niet zien.
Een beroepsvereniging moet zich verre houden van een kwaliteitskeurmerk. Bij fotografie gaat het om om de mix van kwaliteit en creativiteit. Beide – en zeker het laatste – zijn zeer beperkt objectief meetbaar.
Door een soort keurmerk te ontwikkelen zul je bovendien ook een geschillencommissie moeten optuigen, want anders heeft zo’n keurmerk geen waarde voor de consument. En dan komt de uitdaging om zo’n keurmerk bekend te maken onder het grote publiek. Dat vergt enorme marketingkosten. Ik vraag mij sterk af of optuigen van een dergelijk circus wel enig rendement heeft. Nog los van de vraag welke concrete garantie en bescherming zo’n keurmerk voor de consument biedt.
In de huidige tijd heeft iedere zichzelf respecterende fotograaf een website waarop hij/zij werk kan laten zien. Daarnaast is de fotografie bij uitstek een branche waar mond op mond reclame een grote rol speelt. In de jaren dat ik lid was van de BFN heb ik ooit één klant gehad die refereerde aan mijn BFN-lidmaatschap. Dat was dan ook niet de reden om lid te zijn van een beroepsorganisatie.
Een grote organisatie lijkt mij heel goed en ik ben daar een groot voorstander van, maar we moeten er wel voor waken dat het geen megalomaan uitdijend instituut wordt. Mijn ervaring met organisaties is namelijk dat ze steeds meer taken verzinnen en steeds groter worden (en daardoor vaak ook verder van de ‘werkvloer’ komen te staan). Dit is tot grote ontevredenheid van de leden/ondernemers in de afgelopen decennia in diverse brancheorganisaties gebeurd. Daarom is het goed om de kerntaken te definiëren én te bewaken.
Fusies zijn lastige processen. Maar als we met z’n allen in één huis willen gaan wonen en iedereen doet zijn kamer op slot en één wil zelfs in de schuur gaan wonen, dan schieten we er niet veel mee op.
@Harold: ik heb laatst weer gezien hoe een grote belangenorganisatie kan verzanden in procedures. Kerntaken definiëren en bewaken lijkt mij dan ook zeker nodig, dat is ook iets waar we als leden aan moeten blijven werken.
@Rob: ik kan niet anders dan het volledig met je eens zijn! Een mooie metafoor heb je gebruikt.
@Bas… over het formuleren van de kerntaken zijn we het dus eens :-)