Miap Fellowship en Docking Station, twee duwtjes in de rug van de fotografie

Bij de Donkere Kamer zie je niet alleen veel mooie en inspirerende fotografie, zoals bij de 27e editie het werk van Darwin Sinke & Van Tongeren (gaat dat zien!), maar er komen ook geregeld interessante initiatieven voorbij die de fotograaf vooruit kunnen helpen. Zoals het fellowship van Message in a Photo (Miap) en Docking Station.

Miap bestaat op zich al sinds 2013 en heeft in de afgelopen jaren al een aantal goede fotoprojecten gesteund. Series waarin de fotograaf een duidelijk verhaal vertelt, een boodschap heeft. Vandaar ook de naam natuurlijk. Nieuw is het zogenaamde fellowship programma. Daar gaat het niet alleen om het krijgen van een fonds. Uit de inzendingen worden zes beeldmakers gekozen die vervolgens drie dagen in september aan de slag gaan om het idee verder te ontwikkelen. De makers worden daarbij begeleidt door experts, zoals wetenschappers, filosofen, curatoren en marketing experts. Door zo samen te werken moet het verhaal sterker en duidelijker worden is het idee. Afgaand op mijn persoonlijke ervaring bij de Noorderlicht Masterclass en het fotograferen van de World Press Photo Joop Swart Masterclass is dat een hele goede leerschool. De ideeën die klaar zijn om uitgevoerd te worden, kunnen vervolgens financieel ondersteund worden door Miap dat €40.000 euro per jaar beschikbaar heeft.

Samenwerken is ook de sleutel bij het project Docking Station van Anaïs Lopez en Marga Rotteveel. Iedere maand wordt door zogenaamde Docking Ambassadors een fotograaf geselecteerd die een maand gratis in een huisje in Amsterdam mag verblijven. Of als je een Nederlandse fotograaf bent, in een ander land. Tijdens het verblijf is het de bedoeling dat je veel in contact komt met anderen uit de fotografiewereld, waardoor je je project verder kunt ontwikkelen door het delen van informatie en kennis over en weer. De fotograaf die uitgekozen is wordt niet betaald, de residentie is een investering. De eerste fotograaf die naar Nederland komt is de Poolse Dominika Gesicka. Zij zal in mei een maand in Amsterdam doorbrengen.

Beide initiatieven zijn een mooi voorbeeld hoe je elkaar kunt helpen door te delen. Als fotograaf moet je je blijven ontwikkelen en daar kunnen zowel Miap als Docking Station goed bij helpen. Ook als je niet zelf geselecteerd bent voor Docking Station, je kunt als vriend in contact komen met de zogenaamde docker en zo elkaar helpen. Het Miap Fellowship en Docking Station geven de fotografie een fijn duwtje in de rug. Doe er je voordeel mee.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Inspiratie

Placeholder

Leren van film

Film en fotografie zijn totaal verschillend en tegelijk hebben ze veel overeenkomsten.…

Placeholder

Jaloersmakend mooi

Jeroen Nieuwhuis maakt prachtig werk met een duidelijke eigen staal. Inspirerend en…

Ga naar Top