Mads Nissen winnaar World Press Photo 2015

12-02-2015
1 min leestijd

Mads Nissen
© Mads Nissen
De Deense fotojournalist Mads Nissen is de winnaar van World Press Photo 2015. Hij krijgt de prijs voor zijn foto van een intiem moment van het homofiele stel Jon en Alex in Rusland. De jury heeft daarmee een opvallende keuze gemaakt. In een jaar waar heel veel in de wereld is gebeurd, heeft de jury gekozen voor een alledaags beeld. Het is een prachtige ingetogen foto, die onmiddellijk tot de verbeelding spreekt.

Met de winnende foto van Nissen laat de jury zien dat er meer gaande is in de wereld dan alleen het harde gewelddadige nieuws. De foto van Nissen is onderdeel van een serie over homofobie, een probleem waar miljoenen mensen in alle landen ter wereld mee te maken hebben. Het is een grotere kwestie dan het geweld. De jury krijgt ongetwijfeld commentaar op de winnende foto. Dat debat gaat de jury graag aan. Al tijdens de jurering werd duidelijk dat de jury op zoek is naar een foto die meer vertelt dan wat er aan de oppervlakte gebeurt. De jury wilde een foto die aanzet tot denken, die verhalend is. Daarin is ze geslaagd.

Volgens jurylid Alessia Glaviano geeft de foto een duidelijke boodschap af. “Niet alleen over homoseksualiteit, maar over gelijkheid, over gender, over zwart of wit, over alle onderwerpen die gerelateerd zijn aan minderheden.” Jurylid Pamela Chen voegt daar aan toe: “deze winnende foto laat zien wat een fotograaf kan doen om het dagelijks leven vast te leggen, een professionele norm zetten voor storytelling.” En dat is precies hoe Mads Nissen zichzelf noemt: “Ik houd van fotograferen, van filmen, van schrijven. Je moet mij niet in een hokje stoppen, ik ben een storyteller.”

Voor het eerst heeft de jury een prijs toegekend in de categorie Long Term Projects. Ook hier heeft de jury voor een sterke winnaar gekozen. Het zijn fraaie beelden, die een goede samenhang hebben en die de toewijding van de fotograaf laten zien.

In totaal zijn 97.912 foto’s ingestuurd, door 5.692 fotografen uit 131 landen. Dit jaar is er geen Nederlandse winnaar. De prijs wordt enigszins overschaduwd doordat een groot aantal foto’s is gediskwalificeerd door fotomanipulatie. Die zijn aan het licht gekomen omdat de fotografen die in de laatste ronde zaten de raw beelden in moesten leveren. Maar liefst 20% van de foto’s zijn uiteindelijk afgekeurd, met name in de sportcategorie.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children