Longlist eerste Dutch-Doc Award

15-04-2010
1 min leestijd

Maar liefst 140 projecten en honderd fotografen vormen de longlist van de eerste Dutch-Doc Award, een nieuwe prijs voor documentaire fotografie. De prijs is een initiatief van het Fonds BKVB, waar Annelies Kuiper sinds vorig jaar de intendant documentaire fotografie is, en wordt mede georganiseerd door Fotodok. De Dutch-Doc Award wordt uitgereikt aan de fotograaf met het beste documentaire project van het afgelopen jaar. Volgens het persbericht ‘vormt de documentaire fotografie een tegenwicht voor de vluchtige nieuws- en reportagefotografie’ en ‘slaat de documentaire fotografie een brug tussen journalistiek en kunst’. Dertig fotografen, tentoonstellingsmakers, beeldredacteuren en vormgevers hebben de longlist voor de prijs samengesteld.

Voor de eerste Dutch-Doc Award worden twee prijzen toegekend: een hoofdprijs en een prijs voor innovatieve documentaire projecten. De winnaar van de hoofdcategorie wint 20.000 euro, het beste innovatieve project 2500 euro. Op 7 mei worden de genomineerden bekend gemaakt, op 2 juni volgt de prijsuitreiking in de Stadsschouwburg in Utrecht.

De prijs wordt volgend jaar verder uitgebreid. Vanaf dan zullen prijzen worden uitgereikt in acht categorieën: documentaire, documentaire buitenland, presentatie, publicaties, totaalproductie, opdrachtgeverschap, innovatie en ambassadeur van de documentaire fotografie. In 2011 wordt de prijsuitreiking een driedaags festival. Men is wat van plan!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bertien van Manen overleden

Zondag, 26 mei 2024 is de Nederlandse fotograaf Bertien van

World Human Powered Speed Challenge dag 7 (slot)

De runs op zaterdag, de laatste racedag. In Battle Mountain