Let the new shit begin!

Terugkijken op het oude jaar, daar ben ik niet zo van. Net zomin als het nemen van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Iedere dag is tenslotte goed om iets nieuws te gaan doen en van teveel achterom kijken mis je wat voor je ligt. Toch heb ik me de laatste maand vooral met die twee dingen bezig gehouden. In het nieuwe jaar ga ik namelijk alles anders doen en veel hetzelfde.

Het afgelopen jaar is voor mij wat betreft werk geen goed jaar geweest. Sterker, het was zelfs het slechtste jaar in mijn hele carrière. Nog nooit heb ik zo weinig omzet gehaald, ik heb zelfs even serieus overwogen om te stoppen. Maar in plaats van te stoppen, heb ik besloten om juist opnieuw te beginnen. Nou ja, soort van dan. Daarvoor moest ik even terugkijken, om te zien wat er is gebeurd en wat ik ervan kan leren. En een streefdatum hebben om opnieuw te starten.

Dat 2014 financieel zo rampzalig is verlopen, heeft een aantal oorzaken. Een grote opdrachtgever die ineens voor het overgrote deel wegvalt, waardoor ik bijna de helft van mijn omzet verlies bijvoorbeeld. Dat kwam onverwacht, maar het is wel mijn eigen fout dat ik zo afhankelijk ben geweest van één opdrachtgever. Een beginnersfout in ondernemen. Zo heb ik wel meer fouten als ondernemer gemaakt. Ik was veel te weinig aanwezig, letterlijk. De grote zorgtaak en daarbij behorende financiële zorgen voor mijn ernstig meervoudig gehandicapte zoon maakt het ondernemen niet makkelijk. De geboorte van een tweede zoon in 2014 zorgde ook dat ik weer op zoek moest naar een nieuwe balans. Allemaal valide redenen, maar de belangrijkste ben ik toch zelf.

De negativiteit had me in de greep. Een paar goede gesprekken hebben mij daar weer uit geholpen. Een prachtig nummer van De Dijk gaat door mijn hoofd: “wil je winnen, leer verliezen. Leer een tegenslag doorstaan.” Dat is het moment waarop ik besluit niet door te gaan, maar opnieuw te beginnen. Weer met een frisse blik te kijken naar wat ik wil gaan doen, waar mijn kracht ligt en waar ik heen wil gaan.

Ik zit weer vol plannen, die ik nu aan het uitwerken ben. Een daarvan is De Fietsende Fotograaf waar ik twee belangrijke zaken in mijn leven ga combineren. Niet alleen door me meer dan ooit te richten op het fotograferen van fietsgerelateerde onderwerpen, maar ook door het geven van workshops. Mijn fotografie krijgt een duidelijker focus en ik ga meer werken om eigen projecten, zoals het raadswerk, gefinancierd te krijgen. Daarover later meer. Want ik ga weer meer bloggen, minimaal vijf keer per week is het doel en wat vaker in het Engels. Het plan is om sowieso meer te schrijven. Niet alleen over fotografie, voor bijvoorbeeld PhotoQ en fotobladen, maar ook over fietsen en andere onderwerpen.

Ik voel me weer een jonge hond, die vol enthousiasme de wereld intrekt. Ondertussen ga ik hard werken om een goede ondernemer te worden. Het is heerlijk om weer vooruit te kijken. Jullie gaan van me horen, maar aarzel vooral ook niet om met mij contact op te nemen. Om nog maar een goed nummer, deze keer van Eels, te citeren: “I am tired of the old shit, let the new shit begin!” 2015 wordt een mooi jaar.

2 Comments

  1. Succes en ik ben nieuwsgierig van wat ik van je hoor of lees !

  2. In mijn keukentje heb ik op een papiertje de volgende uitspraak hangen: ‘Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voor je het kunt zijn’.
    Fijn dat je je wilt en kunt gaan focussen op ’the new shit’! ;)
    Lieve groet, Astrid

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Over fotografie

Negen maanden

Vandaag is het negen maanden geleden. Pas. Al. Een zwangerschap lang. Normaal…

Ga naar Top