Leren van film

18-01-2021
1 min leestijd

Film en fotografie zijn totaal verschillend en tegelijk hebben ze veel overeenkomsten. Je ziet filmmakers en fotografen geregeld bij elkaar inspiratie opdoen. Voor fotografen die seriematig werken geldt dat mogelijk sterker. Want bij een fotoserie moet je net als bij film het verhaal goed opbouwen, anders blijft het niet meer dan een stapel plaatjes.

Nu is er niet één juiste manier om een verhaal te vertellen. Al wordt soms gehamerd op steeds dezelfde structuur. Toch zijn er bepaalde methodes die wel erg vaak worden toegepast in film. Methodes die ook in de fotografie gebruikt kunnen worden.

Bij Trouw loopt nu een korte artikelserie over de beeldtaal van de film, filmcollege voor beginners geheten. Deel 1 gaat bijvoorbeeld over het openingsbeeld. Welke informatie allemaal te zien is in de eerste shots. Interessante materie voor een fotoserie, ook toepasbaar op een losse foto. Want wat laat je allemaal zien in een foto?

In deel 2 gaat het nog verder, wanneer gebruik je een close-up en waar juist niet? Hoeveel laat je aan de verbeelding over? De korte film die bij het artikel is geplaatst, What is neorealism?, zet mij aan het denken wat ik nu belangrijk vindt en hoe mijn beeldtaal zich verhoudt. Goede kost dus, ik kijk uit naar de andere delen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Buitenbios

In Utrecht kijken bezoekers van het Setup Cultuurterras naar de

Broertjes (45)

Mijn zoontjes kijken filmpjes in de ochtend.