Krant zonder foto’s

15-11-2013
1 min leestijd

Een hommage aan de fotografie brengen, door geen foto’s te plaatsen. Het lijkt gek, maar toch is dat wat de Franse krant Libération heeft gedaan. En het werkt. Op de openingsdag van Paris Photo, een van de belangrijkste fotobeurzen, verschijnt de krant zonder een foto. Daar waar de foto moet staan, is slechts een leeg vlak te zien. “ De krant wil door de lege plekken de waarde van de fotografie laten zien en tegelijk aandacht vestigen op de situatie van veel fotografen, met name conflictfotografen. “Zij riskeren hun leven terwijl ze er nauwelijks van kun leven,” schrijft de krant op de voorpagina. Voor de fotografen die via galleries hun werk verkopen, is het volgens de krant niet veel beter: “We zouden kunnen denken dat zij nu in het voordeel zijn, maar het is allemaal rook en spiegels; de kunstfotografiemarkt is momenteel in de war.” Wat een wat vreemde actie lijkt, pakt heel goed uit. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Fotografie is een belangrijk en krachtig middel om een verhaal te vertellen. We kunnen eigenlijk niet zonder, toch wordt er steeds minder voor betaald. Er wordt door fotografen wel eens geopperd om een dag geen foto te leveren. Dat zal nooit gebeuren, er zullen altijd wel fotografen zijn die toch foto’s leveren. Waarschijnlijk zal een Nederlandse krant nooit de actie van Libération nadoen. Want de Nederlandse kranten lijken fotografie helemaal niet echt belangrijk te vinden, als je kijkt hoe hier met fotografie en fotografen wordt omgegaan.

De Libération is niet helemaal zonder foto’s verschenen, op de laatste pagina’s zijn de pagina’s te zien met de foto’s, maar nu zonder tekst.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children