Kleurendia’s Ed van der Elsken gerestaureerd

19-11-2018
1 min leestijd

Bij Ed van der Elsken wordt meestal gedacht aan de grofkorrelige zwart-witfoto’s met veel contrast. Wie zich echter een klein beetje verdiept in de eigenzinnige Nederlandse fotograaf weet dat hij al heel vroeg met kleurenfotografie bezig was en in zijn latere werk vormde kleur een belangrijk deel van zijn oeuvre. De kleurendia’s waren helaas door slechte archivering in zijn huis aangetast door schimmel. Afgelopen twee jaar werkte het Nederlands Fotomuseum, dat zijn archief beheert, aan de restauratie van de 42.000 dia’s. Met succes.

Bij de monsterklus, Van der Elsken fotografeerde nogal veel, is een speciale techniek gebruikt waarbij de dia’s niet per stuk maar per vel konden worden gerestaureerd. Zo konden honderdvijftig tot tweehonderd dia’s per dag konden worden bewaard. Na het restaureren en digitaliseren wacht nog één grote klus: het registreren van het beeld. Want anders dan de meeste fotografen bewaarde Van der Elsken zijn materiaal niet op datum maar thematisch.

Als afsluiting van de restauratie opent het Nederlands Fotomuseum op 24 mei 2019 de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur, waarbij het kleurenwerk van Van der Elsken dus centraal staat. Tijdens die tentoonstelling zal ook nog niet eerder getoond materiaal te zien zijn. Het is mooi dat er meer aandacht komt aan de kleurenfoto’s van Van der Elsken, die wat intensiteit zeker niet onderdoen voor zijn zwart-witwerk.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Lust for life, een ode aan Van der Elsken’s kleurenfotografie?

Damrak Amsterdam ,1983 staat er bij een foto. Het is

Windkracht

Een vrouw fietst langs de windmolens bij de Deltawerken bij