John Stanmeyer wint World Press Photo 2013

14-02-2014
2 min. leestijd

World Press Photo of the Year 2013 - © John Stanmeyer
World Press Photo of the Year 2013 – © John Stanmeyer, USA, VII for National Geographic

Fotojournalist John Stanmeyer uit Amerika heeft de World Press Photo 2013 gewonnen, de belangrijkste prijs in de fotojournalistiek. Stameyer wint met een foto die hij maakte van vluchtelingen die de kust van Djibouti hebben bereikt en met hun telefoon zoeken naar een signaal om te communiceren. Met de foto wint Stanmeyer ook de eerste prijs in de categorie Contemporary Issues. Tijdens de persconferentie vandaag noemde juryvoorzitter Gary Knight de winnaar een hoopvol beeld en mensen kunnen zich goed verbinden met het beeld. Het is een verhaal over mensen die proberen te communiceren met andere mensen. In het persbericht zegt jurylid Jilian Edelstein over de winnende foto: “het opent discussie over technologie, globalisatie, migratie, armoede, wanhoop, mensheid. Het is een erg verfijnde, krachtige en nuancerende foto.” De verwachting was dat een foto uit Syrie zou winnen, maar de jury vond dat niet per se het allerbelangrijkste onderwerp. Migratie, waar de winnende foto over gaat, speelt volgens Knight over de gehele wereld.

Onder de winnaars is dit jaar één Nederlander. Carla Kogelman wint de eerste prijs in de categorie staged portraits met de serie Waldviertel, een verhaal waarmee ze eerder ook al meerdere prijzen won.De jury vond het een prachtig verhaal, een verrukkelijke studie van de meisjes. De in Nederland woonachtige Duitser Julius Schrank die voor de Volkskrant fotografeert heeft de eerste prijs gewonnen bij de categorie Daily Life Singles. De fotograaf heeft goed geobserveerd, zegt Knight. Het is een simpele foto, maar vol met relaties. Veel lof had de jury ook voor de serie van Goran Tomasevic, winnaar van de eerste prijs in de categorie Spot News Series. “Het is moeilijk uit de drukken hoe lastig het is om zo’n fotoserie te maken, als je het überhaupt al overleefd,” aldus Knight tijdens de persconferentie. De serie is daarbij op een bijzondere manier geëdit vindt de jury. “De serie begint met een beeld waarvan je zou denken dat het het laatste beeld is. Maar het verhaal wordt nog slechter.” Tomasevic is een opvallende fotojournalist. De jury heeft vaak gekozen voor foto’s die een andere kijk op bekende onderwerpen laat zien. De foto van Alessandro Penso, winnaar in enkel beeld in de categorie General News, laat duidelijk een andere benadering zien. “De fotograaf heeft goed nagedacht over het verhaal van de vluchtelingen,” zegt Knight.

In vergelijking met vorig jaar zijn er minder foto’s ingezonden. Wel deden er meer fotografen mee uit meer landen. Het niveau van de inzendingen was volgens Knight hoog. Knight voegt er aan toe dat de jury dit jaar niet op uit was om een statement te maken. Zowel niet wat betreft onderwerp als een statement over de fotografie in het algemeen. De jury was opvallend snel uit de winnende foto. Aanvankelijk gingen ze met dertien foto’s de eindronde in, maar al snel bleven er twee foto’s over. De juryleden moesten van Knight op een papiertje schrijven welke van de twee ze dachten dat zou winnen.

De jury heeft ook weer een Special Mention toegekend, voor een visueel document dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de nieuwsgaring maar niet door een professionele fotograaf is gemaakt. Dit jaar is dat een serie van zes foto’s die gemaakt zijn door Tim Holmes over het dorp Dunalley in Tasmanië dat zwaar getroffen is door de branden die zijn ontstaan door de extreme hitte.

Alle inzendingen zijn te bekijken op de site van World Press Photo en zullen vanaf 18 april 2014 te zien zijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De winnaars krijgen de prijzen uitgereikt tijdens de laatste dag van de Award Days, die dit jaar plaatsvinden op 24 en 25 april in het Compagnietheater in Amsterdam. In totaal hebben 53 fotografen uit 25 landen een prijs gewonnen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children