Hoe een fiets wordt gemaakt

Door Jonneke Krans werd ik geattendeerd op een prachtige film over hoe fietsen worden gemaakt. Nou ja, werden gemaakt. Het is een promotiefilm voor Raleigh fietsen en dateert van lang geleden, 1945. Kijkend naar de film besefte ik dat deze film heel wat liefhebberijen van mij combineert: fietsen, werktuigbouwkunde, productietechnieken en film.

Als fotograaf vind ik het altijd weer plezierig om een productieproces te mogen fotograferen. Niet voor niets heb ik ooit autotechniek gestudeerd, die liefde voor techniek raak ik niet meer kwijt. Kijken hoe alles gemaakt wordt, waarom bepaalde keuzes gedaan zijn en wat de ontwikkelingen zijn. Het blijft me altijd boeien. In deze film is het ook prachtig om te zien hoe men toentertijd nog werkte. Veel handwerk, veel ongezond werk ook. In dat laatste is gelukkig veel veranderd. Wel mooi dat die oude werkmethode nog is vastgelegd. Een vleugje nostalgie misschien.

Heel grappig aan de film vind ik ook hoe alles is gemonteerd. De film is, zeker voor die tijd, erg goed in elkaar gezet. Ik zie tegenwoordig multimediale producties over bedrijven die lang niet zo boeiend zijn. Als voormalig operator in het Filmhuis valt me ook nog de aktewisseling op. Heerlijk die oude technieken.

De film doet me ook denken aan de fotoboeken over bedrijven. Worden die eigenlijk nog wel gemaakt? Het lijkt mij prachtig om zoiets te maken. Niet alleen omdat ik het interessant vind, ook omdat ik weet dat ik de goede persoon ervoor ben. Tijd om er iets mee te doen!

En als fietsliefhebber vind ik de laatste scène waarbij de voordelen van de fiets worden besproken uiteraard prachtig. Die voordelen gelden nog steeds!

1 Comment

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Achtergrond

Ga naar Top