Het opmerkelijke van de EOS 1D X

19-10-2011
1 min leestijd
1

Op 18 oktober heeft Canon het nieuwe topmodel aangekondigd, de EOS-1D X. Afgaand op de specificaties is het een indrukwekkende camera, zoals ik ook op de site van Pf schreef. Toch zijn die duizelingwekkende cijfers niet eens het meest opzienbarende aan de camera. Natuurlijk, voor fotojournalisten is het prachtig dat de gevoeligheid weer wat is verhoogd en er zullen ook wel fotografen zijn die blij zijn dat de camera nog meer beelden per seconde kan maken. Maar juist dat de 1D X zowel de opvolger van de 1Ds Mark III als de 1D Mark IV is, is eigenlijk het grote nieuws. Met als opvallend detail dat de 1D X net wat minder pixels heeft als de 1Ds Mark III. Dat zou je niet verwachten. Canon zal zeker niet zomaar stoppen met de megapixelrace, daar geloof ik niets van. Al was het maar omdat Nikon zeer waarschijnlijk wel met een camera komt die heel veel pixels heeft.

Canon zal dus zeer waarschijnlijk later nog met een model komen die wel meer pixels heeft. Maar dat zal dan geen 1D zijn waarschijnlijk, eerder een opvolger van de EOS 5D Mark II. Die camera heeft tenslotte ook een deel van de markt van de 1Ds Mark III weggesnoept; de 5D heeft iets meer pixels dan de grote broer en is een stuk goedkoper. Hoe de opvolger van de 5D Mark II ook gaat heten, ik denk dat die camera ook gezien kan worden als de opvolger van de 1Ds Mark III. De EOS 1D X lijkt toch vooral een opvolger voor de EOS 1D Mark IV. Want de gebruiker van die camera wint met de X op alle fronten, voor de typische 1Ds Mark III gebruiker zijn de vernieuwingen wat minder interessant. Op één punt gaat de gebruiker van de 1D wel achteruit, de 1D X wordt ongeveer anderhalf maal duurder zoals het er nu uitziet. Een forse investering dus. Helemaal als de tarieven steeds verder dalen. Of de camera het waard is, ik denk het overigens wel, weten we pas in maart 2012 als de EOS-1D X verkrijgbaar is. Maar de stelling van de hoofdredacteur van de Schuttevaer, dat digitale fotografie veel goedkoper is, wordt met de camera toch wel tegengesproken.

1 Comment

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Het geluid van analoog

Hoe klinkt analoge fotografie, dat laat Tywen Kelly zien in

Dagje slenteren op de Photokina

Een dagje Photokina blijkt genoeg, heel veel nieuws is er