Henk Wildschut wint Dutch Doc Award

12-06-2011
1 min leestijd

Niet geheel onverwacht heeft Henk Wildschut de Dutch Doc Award 2011 gewonnen voor zijn project Shelter. Hij kreeg de prijs, een bedrag van € 20.000, tijdens de Dutch Doc Days uitgereikt door juryvoorzitter Ronald Plasterk. Volgens Plasterk speelt Wildschut met zijn serie met zowel esthetiek als ethiek. Wildschut heeft volgens Plasterk soms gewoon hele mooie foto’s gemaakt, terwijl wat er op de foto staat helemaal niet mooi bedoeld is. Ethisch wordt de vraag gesteld, aldus de juryvoorzitter, of het de bedoeling is dat we kunnen genieten van de ellende van een ander omdat het zo mooi gefotografeerd is. Plasterk merkte wel op dat er één jurylid was die de vormgeving van het boek niet geheel passend vond.

De jury heeft zich ook hard gemaakt om twee eervolle vermeldingen te mogen uitreiken. Hoewel Plasterk tijdens de uitreiking even niet meer wist wie voor het geld zorgt, krijgen zowel Raoul Kramer als Willem Popelier een bedrag van € 2000 voor hun projecten. Raoul krijgt de eervolle vermelding voor zijn project Lost Track, een fotoserie over de Birma spoorlijn. Het is volgens de jury een schitterend en ingetogen boek over wat je kunt zien als een langgerekt concentratiekamp.

Willem Popelier krijgt de eervolle vermelding voor _ en Willem, een persoonlijk verslag over hemzelf en zijn tweelingbroer die op jonge leeftijd zijn gescheiden. De serie raakte de jury diep. Het duurt even voor je realiseert wat er aan de hand is, zei Plasterk tijdens de uitreiking.

Het is voor de tweede keer dat de Dutch Doc Award wordt uitgereikt, de eerste keer won Jeroen Kramer de prijs voor documentaire fotografie voor zijn boek Room 103. De prijs is vorig jaar in het leven geroepen door de toenmalige intendant documentaire fotografie van het Fonds BKVB Annelies Kuiper. De organisatie is nu in handen van de stichting Dutch Doc Photo, die eveneens verantwoordelijk is voor de Dutch Doc Days, het meerdaags festival over documentaire fotografie dat op 11 en 12 juni plaats vindt in Utrecht. Van de geplande uitbreiding van de prijs is echter niets gekomen, in tegenstelling tot vorig jaar is er nu maar één categorie.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bertien van Manen overleden

Zondag, 26 mei 2024 is de Nederlandse fotograaf Bertien van

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children