Gluren bij de buren met Gail Albert Halaban

19-01-2016
1 min leestijd

Als je ’s avonds langs de huizen loopt en het licht brandt, zie je soms mooie taferelen. Wellicht zie je het maar een fractie van een seconde, je gaat vanzelf verhalen bedenken wat er gebeurt. De Amerikaanse fotografe Gail Albert Halaban fotografeert die taferelen. Van het ene appartement fotografeert ze het andere appartement. Geheel met medeweten van de bewoners, de foto’s zijn geënsceneerd. Het maakt het werk zeker niet minder boeiend. Sterker, haar werkwijze is net als de foto’s interessant.

Haar eerste foto’s maakte ze nog analoog, sinds 2012 fotografeert ze met een digitale middenformaatcamera waardoor haar werk een nieuwe laag krijgt. Ze is namelijk niet lijfelijk aanwezig bij het maken van de foto’s. Haar camera stuurt ze gewoon op. De bewoners van het appartement zetten de camera neer en instrueren hun overburen. Gail Albert Halaban bedient de camera online vanuit haar werkruimte in New York en geeft via Skype instructies hoe de camera gepositioneerd moet worden en hoe de bewoners moeten gaan staan. Met het project wil ze de buurtbewoners met elkaar in contact brengen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bertien van Manen overleden

Zondag, 26 mei 2024 is de Nederlandse fotograaf Bertien van

Eddy van Wessel wint terecht voor derde keer de Zilveren Camera

Na de nominaties is het altijd weer gissen wie er