Tijdens de algemene ledenvergadering van de GKf hebben de aanwezige leden vrijwel unaniem voor het fusieproces van de beroepsverenigingen gestemd. De vorming van de nieuwe beroepsvereniging Dutch Photographers is daarmee in de laatste fase gekomen. In april stemden de leden van PANL en de SVFN tijdens hun algemene ledenvergaderingen al overduidelijk voor de nieuwe vereniging. Omdat het Masters Photographers Network MPN geen vereniging maar een stichting is, is in principe geen ledenvergadering nodig om mee te gaan in het fusieproces. Het bestuur van de MPN is uitermate enthousiast over de plannen en noemt de fusie ‘de meest logische stap’. De leden van de MPN krijgen tijdens een bijeenkomst in juni nog de mogelijkheid om over de fusie te praten met het bestuur. De enige beroepsorganisatie die zich nog definitief moet uitspreken is de BFN. Zij hebben op 12 mei hun algemene ledenvergadering. De uitkomst van die vergadering zal een fusie echter niet in de weg staan.
Het betekent niet dat de nieuwe vereniging al rond is. Want hoewel het gros van de leden voor een grote beroepsvereniging is, zijn er ook nog de nodige twijfels en vragen bij diverse fotografen. Ook binnen de GKf is niet iedereen het eens met alle plannen. De grootste zorg is dat de identiteit van de GKf verloren gaat, voor één lid aanleiding om het bestuur te vragen hetzelfde te doen als het BFN-bestuur: de onderhandelingen staken. Zover is het dus niet gekomen. Wel wordt het bestuur gevraagd de plannen over het platform GKf wat aan te passen. Daarvoor is nog de ruimte, alleen het gedeelte over Dutch Photographers zelf in het rapport ‘Doorkiezen op kracht’ is definitief.
Piet Heinkade Amsterdam, 09-05-2014 11:30
Verder moeten de verenigingen nog officieel besluiten tot de daadwerkelijke fusie. Uiterlijk 25 juni moet het fusievoorstel getekend zijn, waarna tot 8 augustus 2014 verzet aangetekend kan worden. Als er geen verzet wordt aangetekend, kunnen de plannen niet meer worden gewijzigd. Naar verwachting in september of oktober zullen de verenigingen een algemene ledenvergadering houden waarin voor of tegen het fusievoorstel wordt gestemd.
Voor het fusievoorstel klaar is, is er nog veel werk te doen. Er zijn immers nog veel details die uitgewerkt moeten worden. Gezien de voortvarendheid waarmee de verenigingen zich hebben ingezet om de plannen voor Dutch Photographers te maken, de eerste onderhandelingen zijn iets meer dan een jaar geleden begonnen, lijkt dat te gaan lukken. Het ligt dan ook geheel in de lijn van de verwachtingen dat na juni 2014 de nieuwe vereniging een formaliteit is. Niet alleen de besturen zijn positief tenslotte, ook de aangesloten fotografen en zij hebben de belangrijkste stem. Daarmee wordt eindelijk realiteit wat men al lang wilde, maar tot een jaar of vier geleden nog onmogelijk leek: één grote beroepsvereniging voor alle fotografen. De Nederlandse fotografie verdient dat.
Geeft gemengde gevoelens de vereniging opgedoekt te zien worden en straks aan te sluiten bij één héle grote beroepsvereniging met collega’s van allerhande pluimage. Maar ’t lijkt me de beste oplossing om zo het vak van beroepsfotograaf beter te kunnen vertegenwoordigen (beschermen).
Op naar de ‘Dutch Photographers’ (alleen die naam…)!
De GKf heeft al zoiets als subtitel in haar FB naam ‘Dutch professional Photographers association’ de bedenker van die naam had blijkbaar een vooruitziende blik…
Ik ben een voorstander van een grote organisatie waarin de diverse groeperingen verenigt zijn maar…Jij redeneert alsof alles al rond en prachtig is maar er zal zo hier en daar nog wel wat water naar de zee moeten vloeien voor het zover is. De naam is een gotspe. Inhoudelijk valt er ook nog wel een en ander te veranderen. Ik kan me voorstellen dat GKF vreest voor verlies aan identiteit. Er zijn veel “stamgroepen’ onder fotografen die behoefte hebben aan onderling contact. Zwak punt is ook het gevaar voor een “Brusselse organisatie”, een organisatie met een administratief waterhoofd dat veel kost en een log instrument wordt. Voor zover ik vanaf de zijlijn heb kunnen zien is de structuur als vanouds, zoals iedere organisatie is opgebouwd en functioneert. Meer ruimte voor de diverse stamgroepen, voor inbreng van fotografen in HEEL Nederland, zou goed zijn.
Dat SVFN en PAN-L al volledig hebben ingestemd ligt voor de hand. Beide verenigingen hebben het moeilijk, die moeilijkheden worden zo elegant opgelost.
Een correctie op het vorige bericht is op zijn plaats. Mw. Van Ree is kennelijk niet goed op de hoogte van de actuele situatie bij SVFN.
Na een ingrijpende sanering is een gezonde situatie ontstaan. In de periode 2012-2013 was er een exploitatieoverschot van € 40.000,
terwijl de contributie met 10% was verlaagd.
Samengaan was een positieve keuze voor verdere professionalisering van de organisatie en bundelen van kracht voor het behartigen van belangen van vakfotografen en versterken van collegiale contacten; dit onder het motto “Samenwerkende Vakfotografen Nederland”
Willem van der Vlies, voorzitter SVFN.