Foutje bij Zilveren Camera nominaties

20-01-2016
1 min leestijd
1

Bij de nominaties van de Zilveren Camera 2015, die vandaag bekend zijn gemaakt, is een pijnlijk foutje gemaakt. Bij een nominatie in de categorie Binnenlands Nieuws Enkel was de verkeerde foto geplaatst. Zowel Phil Nijhuis als Bart Maat hadden een foto ingestuurd van minister Jeroen Dijsselbloem die bijna over een banaan uitglijdt. De nominatie gaat naar de foto van Maat, maar op de site stond in eerste instantie de foto van Nijhuis. De fout is ondertussen hersteld. Het is wel een teleurstelling voor Nijhuis die terecht dacht dat hij genomineerd was. De fout doet denken aan de keer dat Michel Utrecht genomineerd was met de foto’s van zijn zoon Robin. Dat kwam echter doordat Robin op de computer van zijn vader had ingestuurd.

Boven de oorspronkelijk nominatie met de foto van Nijhuis. Onder de juiste met de foto van Maat.
Boven de oorspronkelijk nominatie met de foto van Nijhuis. Onder de juiste met de foto van Maat.

Het aardige van de verwisseling dit jaar is dat het laat zien dat unieke foto’s soms niet zo uniek zijn. Natuurlijk weten we dat zeker in Den Haag veel fotojournalisten de belangrijke figuren goed in de gaten houden. Net zoals de handkus van premier Rutte aan toenmalig kamervoorzitter Van Miltenburg die in 2013 door Martijn Beekman is gefotografeerd, leek de foto van de al bellend richting bananenschil lopende Dijsselbloem een echte toevalstreffer. Iets dat je net in een fractie van een seconde ziet én vastlegt. De fotograaf was op het juiste moment op de juiste tijd op de juiste plaats. Alleen was hij er niet alleen en was hij niet de enige die het zag. Dat maakt de foto overigens niet minder sterk.

ps: later volgt mijn visie op de nominaties.

1 Comment

  1. Ach, als Dijsselbloem uitgegleden was had ik de keuze kunnen begrijpen. Dit is de categorie Binnenlands Nieuws, hier heeft de jury dus over vergaderd!! #uitglijder

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children