De Engelse politie heeft volgens een eigen onderzoek in ongeveer duizend gevallen ongeoorloofd passanten gefouilleerd onder het beruchte artikel 44 van de anti-terrorismewet. Volgens dat artikel mag de politie mensen fouilleren als er vermoeden bestaat tot terrorisme-activiteiten. In de praktijk komt het er op neer dat iedereen die fotografeert grote kans maakt om staande gehouden te worden, of je nu wel of niet professioneel werkt. Het Europese Hof van de Mensenrechten heeft eerder de wet in strijd verklaard met de Europese rechten van de mens. Er zouden niet genoeg borgen zijn om misbruik te voorkomen. In het artikel staat de zogenaamde stop-and-search alleen gebruik macht worden als binnen 48 uur na verzoek goedkeuring is verkregen door het Ministerie en dat die goedkeuring maximaal 28 dagen geldig is. Daarna moet opnieuw een verzoek worden ingediend. In de duizend onterechte onderzoekingen is de politie op die punten de fout ingegaan. Daarmee wordt de uitspraak van het Europese Hof alleen maar bevestigd. De Britse regering wil juist procederen tegen de uitspraak.
Gerelateerde berichten
Fotojournalisten en beeldredacteuren: blijf van de kloonstempel af
Goede fotojournalistiek is belangrijker dan ooit
Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn
2 Comments Leave a Reply
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Categorieën
Meest gelezen
Meeste reacties
Fotograferen voor een fooi?
Tien jaar webloggen over fotografie
Stoppen of doorgaan?
Welkom in het leven, lieve kleine (bis)
Nieuwste van Blog
Oliviero Toscani overleden
De Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani is vandaag, 13 januari, overleden. Hij leed aan de ziekte amyloïdose. Toscani is vooral bekend geworden door de spraakmakende campagnes die hij voor het kledingmerk Benetton maakte.
(meer…)
Fusie Getty Images en Shutterstock is geen goed nieuws voor de fotograaf
Stockfotobureaus Getty Images en Shutterstock kondigden onlangs aan dat ze willen fuseren, na goedkeuring door de aandeelhouders en de toezichthouders. Getty Images wordt dan verreweg de grootste beeldbank. Voor de fotografie is dat niet direct goed nieuws.
(meer…)
Fotojournalisten en beeldredacteuren: blijf van de kloonstempel af
Fotojournalistiek en Photoshop is geen ideale combinatie. De verleiding is groot en te makkelijk om wat aan de foto te veranderen. Zeker met AI. De geloofwaardigheid staat op het spel. Dus moeten fotograaf en beeldredacteur op de vingers gaan zitten.
(meer…)
48 en 28 wat? Ik gok uur…
Dagen en uur was het, nu staat het er wel :)