Fotoserie over de politionele acties

25-11-2011
1 min leestijd

In tegenstelling tot de Tweede Wereldoorlog in Nederland, wordt er nauwelijks aandacht besteedt aan die periode in de voormalige kolonie Nederlands-Indië, noch over de politionele acties die vlak na de oorlog werden gehouden. Toch heeft die periode een grote invloed op heel veel levens. Niet alleen van degenen die de kolonie hebben moeten verlaten of er hebben gevochten, ook van hun nazaten. Steeds vaker zie ik gelukkig projecten waarmee de tweede en vooral de derde generatie op zoek gaan naar dat slecht vertelde verleden. Het project Kembang kuning van Marjolein van Pagee spreekt mij dan ook zeer aan.

Zij gaat op zoek naar het verleden van haar opa, die gevochten heeft tijdens de politionele acties in Indonesië. Haar opa is overleden, maar ze heeft veel vragen. Door middel van portretten en foto’s van de omgeving probeert zij de antwoorden te vinden. Ze fotografeert en interviewt niet alleen de oud-strijders die aan de Nederlandse zijde vochten, maar ook de Indonesische vrijheidsstrijders en de huidige generatie mariniers van beide zijden die ongeveer even oud waren als haar opa toentertijd. Dat maakt het zeker tot een erg interessant verhaal lijkt mij. Om het project af te ronden zoekt Van Pagee nog geld en dat hoopt ze via crowdfunding binnen te halen. Helaas heb ik het project pas vandaag ontdekt, want over vier dagen loopt de deadline af. En ze moet nog een hoop geld binnenhalen. Ik hoop dat het lukt, want ik ben erg benieuwd naar het verhaal. Juist ook omdat die periode ook een grote invloed op mijn leven heeft.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Jong geleerd

02-04-2024 15:51

Het is weer tijd om een camera te bespreken voor Focus. De Panasonic Lumix S5 II deze keer, met de 100 mm F2.8 Macro erbij. Een mooie set. En het macro-objectief is niet alleen leuk om details te fotograferen, het brandpunt is ideaal voor portretten. Dus mocht mijn jongste zoon weer eens poseren in mijn studio.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Crowdfunding voor actiesportfotograaf Ydwer van der Heide

Tijdens het kitesurfen is fotograaf Ydwer van der Heide ongelukkig

Fijne portretten van Hansen

In 2001 ben ik mijn weblog begonnen en plaatste daar