Fotograaf 2 uur vast na fotograferen op Utrecht CS [Update]

24-08-2011
1 min leestijd
1

Een les in portretrecht is niet alleen voor de Engelse politie zinvol, zo heeft multimedia journalist Emiel Elgersma vandaag ervaren. Hij fotografeerde bij het station van Utrecht een straatmuzikant, toen twee agenten hem vroegen wat hij aan het doen was. Volgens de agenten mocht Emiel geen mensen op straat fotograferen, wat onjuist is, even later beweerden de agenten dat hij in de weg stond. Toen hij weigerde om zomaar zijn ID te laten zien werd hij meegenomen en twee uur vastgehouden, zo meldt Emiel op zijn weblog. Uiteindelijk krijgt Emiel een boete voor het niet tonen van zijn ID.

[update 25-08-2011]
De politie stelt in een persbericht dat Emiel zich “daar hinderlijk op hield” en dat hij zich in een “veiligheidsrisicogebied” bevond en had de fotograaf geen verklaring waarom hij foto’s maakte, waardoor de politie gerechtigd was hem om een ID te vragen. Volgens de politie gedroeg Emiel zich opvliegerig. In het filmpje op zijn site, hoor je wel dat de journalist weerwoord beidt, maar opvliegerig is het mijns inziens niet te noemen. Bovendien hoef je volgens mij niet per se een verklaring af te geven waarom je foto’s maakt. Zeker niet op de openbare weg. Emiel stond op het Jaarbeursplein en dat is voor zover ik weet gewoon openbaar terrein. Zelfs op het station mag je in principe gewoon fotograferen, de NS meldt dat ook op de site. Lastiger is het op Hoog Catherijne, waar het station aan vastzit en waar zich ook de uitgang bevindt waar Emiel zich ophield. Dat is niet van de NS, maar een semi-publieke ruimte waar je niet zomaar mag fotograferen (en dan laat ik even in het midden of dat terecht is of niet).

Ondertussen bemoeien ook de NVJ en de politiek zich met de zaak. De NVJ noemt de reactie van de politie “een typisch geval van overreactie van de politie”. Voor GroenLinks is het aanleiding tot het stellen van kamervragen. Tofik Dibi vindt dat de politie beter werk te doen heeft dan het aanhouden van journalisten.

1 Comment

  1. Geen idee dat ons gesprek van dinsdag zo snel actueel zou zijn! Goede site overigens!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Het Uur U (575)

Fietsers rijden zwaaiend in Utrecht door de regen.

Het Uur U (574)

In Utrecht rijden fietsers door de regen en wind.