Duidelijke steun NVF voor nieuwe beroepsvereniging

01-03-2014
3 min. leestijd
3

In tegenstelling tot de andere beroepsverenigingen gaat de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten (NVF) zich niet opheffen als de nieuwe vakvereniging voor fotografen wordt opgericht. In plaats daarvan gaat de NVF een convenant aan met die nieuwe vereniging waarin de vergaande samenwerking wordt vastgelegd. Dat werd duidelijk tijdens de speciale bijeenkomst van de NVF in Amersfoort. Het betekent niet dat de vorming van één grote beroepsvereniging voor fotografen dreigt te mislukken, integendeel. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd dat de vereniging wordt opgericht.

Van opheffing van de NVF is geen sprake omdat de urgentie minder groot is, aldus voorzitter Rimmer Mulder. In de jaren negentig van de vorige eeuw is de NVF al samengegaan met de NVJ (Nederlandse Vereniging voor Journalisten) en heeft daarmee al een goede juridische ondersteuning en andere faciliteiten. Een andere reden om de NVF niet op te heffen is de journalistieke achtergrond van veel leden, waarvan een aantal naast fotojournalist ook als schrijvend journalist actief is.

De NVF ziet wel een duidelijke meerwaarde voor een sterke organisatie voor alle fotografen en willen daarom intensief samenwerken. Tenslotte hebben ook veel fotojournalisten tegenwoordig een gemengde fotografiepraktijk. De samenwerking is al in gang gezet met de FotografenFederatie, die wordt opgeheven als de nieuwe vereniging een feit is. Zo profiteren de leden die bij de FotografenFederatie zijn aangesloten van de juridische dienstverlening van de NVJ en staan de activiteiten van de NVJ ook voor hen open. De NVF gaat ook de verstrekking van de perskaart voor zijn rekening nemen, waardoor er meer duidelijkheid ontstaat voor de hulpverleners en beveiligers. Fotografen die geen journalistieke werkzaamheden hebben, krijgen een beroepskaart. Als de nieuwe vereniging bestaat profiteren de leden van de NVF van een groter collectief, omdat de nieuwe vereniging de fotografische belangen ook voor de NVF-leden behartigt. Daardoor kunnen collectieve rechten – denk aan het auteursrecht – makkelijker gehandhaaft blijven, is er een schaalvoordeel voor bijvoorbeeld verzekeringen en is er een sterkere lobby voor de fotografie.

Het is echter niet zo dat je met het lidmaatschap van de NVF tegelijk ook lid bent van de nieuwe vereniging. Tegelijk kun je je als fotojournalist ook gewoon bij de nieuwe fotografenvereniging aanmelden, in plaats van bij de NVF. Die nieuwe vereniging kent namelijk een aantal platformen, een groep zonder bestuurslaag op basis van vakgebied of regio. Momenteel worden de platformen vooral samengesteld op vakgebied. In de toekomst kan dat veranderen. Mulder ziet in de huidige opzet van de platformen nog een soort verlatingsangst van de nu bestaande verenigingen. In zijn ogen moeten bijvoorbeeld de GKf en de NVF veel meer samengaan dan nu het geval is. De overeenkomsten zijn groter dan de verschillen denkt hij. Een van de beoogde platformen is het platform journalistiek, waar volgens Rimmer de GKf ook prima thuis kan horen. Het platform journalistiek zal de schakel zijn tussen de nieuwe vereniging en de NVF en een ambassadeur worden voor de journalistieke waarden. NVF-leden kunnen overigens op hun beurt ook bij een ander platform binnen de nieuwe vereniging aansluiten. Het levert wel een wat verwarrend plaatje op, bij wie moet je je als fotojournalist aanmelden om het beste vertegenwoordigd te worden?

Op mijn vraag waarom een fotojournalist nog lid moet zijn/worden van de NVF als het platform journalistiek eigenlijk dezelfde voordelen biedt als de NVF, antwoordt Rimmer dat veel leden zich eerder journalist dan fotograaf voelen en daardoor bij de NVJ, waar de NVF dus onderdeel van is, meer op hun plaats voelen. Daaraan voegt hij nog toe dat je als lid van de NVF nu al weet waar je kunt verwachten, de nieuwe vereniging moet zijn vorm nog vinden. Daarmee geeft Rimmer eigenlijk toe zelf ook wat last van verlatingsangst te hebben. Het zou overigens ook goed kunnen gebeuren dat de NVF alsnog helemaal opgaat in de nieuwe vereniging als blijkt dat de fotojournalisten zich eerder aanmelden bij de nieuwe vereniging dan bij de NVF.

Desalniettemin komt door het standpunt van de NVF de vorming van één grote beroepsvereniging voor fotografen nog dichterbij. De NVF zal zich weliswaar niet opheffen, maar levert een belangrijke bijdrage om de positie van de fotograaf te versterken. De NVJ/NVF zal nog meer samen optrekken dan het nu al doet met de FotografenFederatie. Het is goed te merken dat de NVF het nut van een sterke fotografenvereniging ondersteunt. Eerder al hebben de SVFN en de PANL intrek genomen bij de FotografenFederatie en is het voor hun leden vooral wachten tot de nieuwe vereniging officieel bestaat. Ook de GKf en de Masters Photographers Network zijn uitermate positief. Nog even en we zijn allemaal gewoon fotograaf.

3 Comments

 1. Dag Bas,

  Goed en helder stuk. Naar aanleiding van je opmerking via Twitter ‘ik word lid van de Nieuwe club’ nog het volgende. Weet dat als je fotojournalist en dus NVF-lid bent dan automatisch lid van de ‘nieuwe fotografen federatie’ wordt. De NVJ en NVF blijven zich inspannen voor journalistieke activiteiten zoals de inzet van drones door fotojournalisten en de Landelijke Politie Perskaart. Kennis en kunde over journalistiek ligt bij de NVJ/NVF vandaar.

  Goed dat je er bij was zaterdag! Je betrokkenheid kent geen grenzen!

  http://www.nvj.nl/nieuws/nvf-en-de-nieuwe-fotografenvereniging-samen-en-toch-apart

  Groet,

  Rosa García López
  NVF Secretaris

 2. Tijdens de bijeenkomst werd toch duidelijk gezegd dat je geen lid bent van de nieuwe vereniging, maar wel aangesloten bent. Het komt wel wat verwarrend over. Overigens zal ik me hoe dan ook aansluiten bij het platform journalistiek.

 3. Goed stuk ! Met de punten van Rosa in acht genomen, ben ik blij met je veelgelezen blog!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children