Donald Trump in beeld?

18-01-2017
1 min leestijd

Waar Barack Obama een fotograaf had die hem volgde, zullen de foto’s van Donald Trump als president hoogstwaarschijnlijk een stuk schaarser worden. Althans, de meer spontane foto’s achter de schermen. Al tijdens zijn campagne om president te worden hield Trump nauwlettend in de gaten waar de fotografen mochten staan om een foto te maken. Hij heeft een hekel aan een foto die hem minder voordelig afbeeldt. Het grappige is dat de over geregisseerde foto die hij zelf verspreidt, dat juist lijkt te doen.

Donald Trump
© Donald Trump

In een tweet zegt hij te schrijven aan de toespraak voor zijn inauguratie. Als de foto iets laat zien, is dat zeer waarschijnlijk niet dat wat Trump wil laten zien. Allereerst valt de wansmaak op. Al valt over smaak niet te twisten, het decor is ontzettend fout. Maar vooral de houding is zo nep dat het op pure satire lijkt. Zogenaamd schrijft Trump, alleen wie houdt zijn schrijfblok zo schuin als hij aan het schrijven is? Dat kan nooit lekker schrijven zo. Dan zijn blik. Je hoort de fotograaf zeggen dat Trump iets omhoog moet kijken zodat zijn gezicht zichtbaar is. Trump doet dan alsof hij denkt, het komt mij meer over als iemand die hoognodig naar de wc moet. Niets, maar dan ook werkelijk niets aan de foto lijkt echt. Of het moet de onnozelheid van Trump zijn. Niet voor niets wordt op social media volop de draak gestoken met zijn foto.

Het zal mij niet verbazen dat we van Trump juist dit soort geregisseerde foto’s te zien zullen krijgen. Hij wil immers de controle houden, niet voor niets laat hij liever iets via Twitter weten dan dat hij met journalisten praat. Dus waarschijnlijk zal voor het eerst sinds 40 jaar geen officiële fotograaf van het Witte Huis benoemd worden. Dat een fotograaf je dagelijks leven te laten volgen helemaal niet verkeerd hoeft uit te pakken, blijkt uit het artikel bij Time waar diverse fotografen aan het woord worden gelaten. De fotograaf die Nixon volgde gaf de president een meer menselijk gezicht. Zo populair was Nixon niet bepaald. In het artikel komt ook het nut van zo’n fotograaf naar voren. Helaas zal Trump daar waarschijnlijk geen boodschap aan hebben.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bertien van Manen overleden

Zondag, 26 mei 2024 is de Nederlandse fotograaf Bertien van

World Human Powered Speed Challenge dag 7 (slot)

De runs op zaterdag, de laatste racedag. In Battle Mountain