Doe mee met de Canon Zilveren Camera

06-12-2016
3 min. leestijd

Vorige week is de inschrijving geopend voor de Canon Zilveren Camera, de prijs voor de Nederlandse fotojournalistiek. Een prijs die even vaak bejubeld als bekritiseerd wordt. De prijs zou niet journalistiek genoeg zijn, de jury te bevooroordeeld en de winnende foto’s zijn niet altijd even sterk. Om deze kritiek te pareren heeft het bestuur de wedstrijd een duidelijker profiel gegeven door de categorieën aan te passen. Wat weer niet door iedereen in dank wordt afgenomen.

Een opvallende wijziging is dat de categorie ‘Portret’ is omgedoopt naar ‘Personen in het Nieuws’. Portretten zijn in de fotojournalistiek een belangrijke manier om een verhaal te kunnen vertellen. Veel fotografen zijn dan ook verbolgen dat de categorie is verdwenen. Want bij ‘Personen in het Nieuws’ gaat het niet alleen om portretten, de omschrijving geeft ook ruimte aan reportagebeeld. Zelf was ik ook even verbaasd, temeer portretfotografie gezien wordt als een van de peilers van de Nederlandse fotografie. Toch is de keuze terecht.

Geregeld wonnen portretfoto’s die geen nieuwswaarde hadden, noch een documentair karakter. Dat het soms mooie foto’s waren staat daar buiten, de Zilveren Camera is in de basis een prijs voor de journalistieke fotografie. Met de nieuwe categorie wordt dat duidelijker gemaakt. Het grootste verschil is dat de portretfoto’s niet meer geclusterd zijn, maar meer verspreid over de categorieën. Het wordt wel interessant in hoeverre de portretten kunnen concurreren met reportagebeelden in de de andere categorieën. Dat is voor een belangrijk deel afhankelijk van de jury. Heeft die een voorkeur voor reportage of meer ervaring daarmee, dan kan dat nadelig zijn voor de portretten en vice versa. Een portret leest namelijk anders dan een reportage. De nieuwe categorie heeft wel een mijns inziens te beperkte omschrijving. Er staat namelijk dat het gaat ‘over mensen die figureerden in gebeurtenissen in het binnenland die nationaal nieuwswaardig waren’. De Canon Zilveren Camera is weliswaar een nationale fotoprijs, het neemt niet weg dat ook over de landsgrenzen gekeken mag worden. Bij de categorie Nieuws Internationaal kunnen portretten snel het onderspit delven ook al weten de deeljuryleden portretten zeker te waarderen.

Het is verder opvallend dat de vrij nieuwe categorie ‘Natuur en Milieu’ al weer is verdwenen. Volgens de Canon Zilveren Camera omdat er te weinig sterke inzendingen waren om een serieuze categorie te handhaven. Nu ben ik nooit echt onder de indruk geweest van de winnende foto’s, het is wel jammer dat een onderwerp wat steeds nieuwswaardiger wordt geen eigen plek krijgt. Dat natuur en milieu goede journalistieke foto’s op kan leveren bewijst de soortgelijke categorie bij World Press Photo al jaren. Maar wellicht is de keuze wel terecht, waarom een prijs toekennen aan foto’s die je eigenlijk bevallen.

Gemengde gevoelens heb ik ook bij de categorie ‘Nieuws Regio’ als vervanging van ‘Dagelijks Nieuws’. Het is goed dat de regionale fotojournalistiek meer benadrukt wordt en de term dagelijks nieuws is wat verwarrend, ik ben wel benieuwd hoe de meer dagelijkse onderwerpen tot hun recht komen. Ik hoop dat de jury van ‘Documentair Nationaal’ genoeg ruimte maakt voor de ogenschijnlijk simpele dagelijkse foto’s. Positief is dat politiek een eigen categorie krijgt. Het onderwerp is te belangrijk om te laten concurreren met de andere nationale nieuwsfoto’s.

Wat zou het prachtig zijn als de Canon Zilveren Camera de glans krijgt die het verdient

Op zich kan ik me vrij goed vinden in de nieuwe categorieën, het is vooral even afwachten hoe de veranderingen uitpakken. Voor een deel ligt dat aan de juryleden. Ik moet toegeven dat ik hoge verwachtingen heb van de jury van dit jaar. Iedere categorie heeft juryleden die naar mijn mening heel goed in staat zijn om de foto’s van die categorie goed te beoordelen. Het zijn of fotografen die hun sporen in die categorie-omschrijving hebben verdiend of daar veel mee te maken hebben in hun dagelijkse werk.

Maar niet alleen de jury kan verantwoordelijk worden gehouden. Minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker, zijn de foto’s die ingezonden worden. Op zich hebben alle foto’s die voorgaande jaren zijn ingezonden ook een plek in een van de categorieën dit jaar. Laat de nieuwe indeling je dus niet tegenhouden om in te sturen. En zet ook al je ergernissen van voorgaande jaren aan de kant. Verras de jury met mooie beelden en series. Laat zien hoe goed de Nederlandse fotojournalistiek is. Wat zou het prachtig zijn als de Canon Zilveren Camera de glans krijgt die het verdient, namelijk de prijs voor de beste Nederlandse fotojournalistiek.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children