De spiegelloze camera van Nikon: de 1

21-09-2011
1 min leestijd
1

Nikon 1 V1 (Foto: Nikon)

Na het succes van het MicroFourThirds System, was het niet de vraag of, maar wanneer Nikon en Canon met een dergelijke type camera zouden komen. Nikon heeft er al een tijd geen geheim van gemaakt er mee bezig te zijn, vandaag is de introductie van het nieuwe systeem: de Nikon 1. Het concept is simpel: geen spiegelconstructie om het licht naar de zoeker te sturen, maar een elektronische zoeker, wel verwisselbare optiek. Daardoor kan de camera erg klein gebouwd worden. Je hebt dan de flexibiliteit in objectieven en accessoires van een spiegelreflexcamera, maar het gemak van een compact. Met de nieuwe camera is Nikon de vijfde fabrikant (na Panasonic, Olympus, Samsung en Sony) die met een dergelijk systeem komt.

Wat de algemene term is voor dit soort camera’s is nog onbekend. Er is al eens EVIL (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens) geopperd, Nikon noemt haar concept A-CIL (Advanced Camera with Interchangeable Lens). Hoe dan ook, ik vind het een erg interessant type camera voor onder andere straatfotografie. Je kunt redelijk onopvallend fotograferen en toch een goede kwaliteit houden.

Opvallend aan de Nikon 1 is de kleine sensor. In tegenstelling tot Samsung en Sony gebruikt Nikon voor de 1 niet een sensor met een factor van 1,5. De 10 megapixel CMOS-sensor in de Nikon 1 heeft een factor van 2,7 en is daarmee nog kleiner dan het MicroFourThirds. Vandaar dat Nikon de resolutie ook beperkt houdt waarschijnlijk. Desondanks is de maximale gevoeligheid ISO 6400. Bijna vanzelfsprekend kan de nieuwe camera ook in RAW fotograferen. Bijzonder zijn twee nieuwe standen: de Motion Snapshot (MSS) en de Smart Photo Selector (SPS). Bij de Motion Snapshot wordt gelijktijdig een slowmotion film met een hoge resolutie foto gemaakt. Bij het afspelen heb je dan een bewegende foto. Bij SPS worden heel snel 20 foto’s gemaakt en op basis van onder andere gezichtsuitdrukking, compositie en scherpstelling worden de beste vijf foto’s opgeslagen. Gewoon fotograferen en in HD filmen kan overigens ook.

Nikon komt gelijk met twee modellen: de 1 V1 en de 1 J1. De eerste heeft een ingebouwde elektronische zoeker, de J1 moet het alleen met het scherm achterop de camera doen. Via een accessoireschoen op de V1 kan onder andere een GPS ontvanger of een flitser worden aangesloten. Voor de 1 heeft Nikon een nieuwe vatting ontwikkeld. Via een adapter kun je ook de huidige Nikon objectieven gebruiken, maar daarmee doe je compactheid van het systeem natuurlijk geen goed. Nikon heeft gelijk drie objectieven uitgebracht, waarvan ik de 10mm pancake (vergelijkbaar dus met een 27mm kleinbeeld) het meest interessante vindt. Zo heb je een echt heel compact systeem.

Vanmiddag ga ik na de persconferentie en daar zal ik de camera’s ongetwijfeld ook even vast kunnen houden. Ik zal mijn eerste indruk later vanavond op mijn site zetten.

1 Comment Leave a Reply

  1. Uit oogpunt van fotografie als broodwinning lijkt me dat je deze ontwikkelingen, ondanks de genoemde voordelen met argusogen volgt: het vergemakkelijkt/vergroot het resultaat van een goeie foto en verkleint daarmee de pré’s die je als kundig fotograaf hebt t.o.v. de gangbare consument.m.a.w.: een aanslag op je werkgelegenheid, item van enkele dagen terug.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Goede fotojournalistiek is belangrijker dan ooit

18-11-2024 17:56

Fotojournalistiek, we kunnen niet zonder. Foto’s kunnen verhalen vertellen waar woorden tekort schieten. Laten zien wat er gebeurt in de wereld. En momenteel is er nogal wat aan de hand. Fotojournalisten zijn dus belangrijk, zelfs meer dan ooit.
(meer…)

Op de foto

07-11-2024 16:00

“Meneer, meneer!”. Terwijl ik in Overvecht wat aan het testen ben voor een portretfoto komt een groep jongeren op mij af. Ik zet me even schrap, na eerdere ervaringen. Benieuwd wat voor commentaar ik nu weer zal krijgen.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Het geluid van analoog

Hoe klinkt analoge fotografie, dat laat Tywen Kelly zien in

Het licht gezien

Dankzij een investering in goede flitsers van Profoto ben ik