De overdaad van Lauren Greenfield

Als je het Fotomuseum in Den Haag binnenkomt word je overvallen door overdaad. Een overdaad aan rijkdom. Het geld spat bijna letterlijk van de muren. Al ruim vijfentwintig jaar legt de Amerikaanse fotograaf Lauren Greenfield de rijkdom in de wereld vast. Generation Wealth heet de expositie en laat genadeloos de obsessie met geld zien.

(c) Lauren Greenfield
Jackie (41) en haar vriendinnen dragen Versace-handtassen tijdens een besloten openstelling van de Versace-winkel, Beverly Hills, 2007 © Lauren Greenfield / Fotomuseum Den Haag.

Greenfield blijft met haar werk niet aan de oppervlakte. Heel nauwgezet pelt ze de lagen van rijkdom af. Ze laat zien hoe mensen van gekheid eigenlijk niet meer weten wat ze moeten doen met het geld. In China wordt het paleis van Versailles nagebouwd en het echtpaar David en Jackie Siegel willen in Florida het grootste woonhuis van Amerika gaan bouwen. Ze toont hoe in Las Vegas letterlijk met geld gesmeten wordt in hele dure seksclubs en wat mensen doen om vooral ook te lijken op mensen met veel geld. Of het nu kinderen zijn die moeten meedoen met schoonheidswedstrijden of het verbouwen van het eigen lichaam. Het draait om uiterlijk vertoon.

Juist dat uiterlijk vertoon verhult de naakte werkelijkheid. Want achter al die schone schijn gaat een hele andere wereld schuil. Eigenlijk hebben de meeste mensen niet zoveel geld. Er wordt vooral geleend en dat leidt, zo laat Greenfield ook zien, geregeld tot problemen. De gouden bergen die leken te groeien in Dubai en Ierland blijken nu desolate landschappen te zijn. De verhalen van de mensen die eerst rijk leken en nu arm blijken zijn schrijnend. We lijken allemaal naar geldelijke rijkdom te streven en daarmee verliezen we de echte rijkdom die we kunnen hebben, zo lijkt Greenfield ons te willen vertellen.

(c) Lauren Greenfield
Ilona thuis met haar dochter Michelle (4), Moskou, 2012 © Lauren Greenfield / Fotomuseum Den Haag.

Het werk van Greenfield is direct, zonder franje of onnodige poespas neemt ze ons mee in de wereld die ze bekijkt. Die, hoe extravagant Greenfield ook haar onderwerpen gekozen heeft, misschien wel heel erg lijkt op die van jezelf. Door de stijl van Greenfield komt de overdaad goed naar voren. De overdaad zie je ook in de hoeveelheid foto’s, films en teksten die gepresenteerd worden. Het is allemaal wel heel erg veel en door de typografie van de teksten wordt het er niet rustiger op. Rustig word je niet van de tentoonstelling. Overdaad schaadt, maar is in dit geval wel doeltreffend om juist het punt te maken.

De foto-expositie Generation Wealth van Lauren Greenfield is tot en met 03 februari 2019 te zien in het Fotomuseum Den Haag. Er is ook een gelijknamig boek te koop.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Opinie

Ga naar Top