De honden van Paul Breuker

16-02-2010
1 min leestijd

Wie goed voor een hond zorgt, kan jarenlang genieten van de trouwe viervoeter. In al die jaren bouw je een relatie met het beestje op. Voor sommigen is het zelfs als een kind, of sterker nog een vervanging voor een kind. In de loop der jaren verandert de hond van speels naar sullig. Een beetje sjokken achter het baasje aan, de laatste dagen slijtend. Nog altijd trouw, zowel baas als hond. Een mooi thema voor een fotoserie. De Nijmeegse fotograaf Paul Breuker besteedde er jaren aan en bundelde vorig jaar de serie tot het boek Oude honden.

Hoewel de relatie tussen mens en dier belangrijk is, draait het in het boek toch vooral om de oude beestjes zelf. Waar Charlotte Dumas de dieren heel strak en eenduidig fotografeert, neemt Paul Breuker veel meer de ruimte om variatie aan te brengen. Bladerend door het boek zou je denken dat Breuker gefotografeerd heeft zonder een duidelijk plan in zijn achterhoofd. Het is een bonte verzameling aan foto’s.

Dat is ook gelijk de kracht en de zwakte van het boek. Het is bevrijdend om op iedere pagina weer verrast te worden, je kunt de foto een bladzijde verderop niet voorspellen. Het kan eenzelfde foto zijn, maar ook iets totaal anders. Heel vaak wordt je door loddige ogen aangekeken. Dan zie je weer een foto vol humor, dan een aandoenlijke foto.

In het boek staan heel veel foto’s. Misschien wel teveel. Dat is jammer, want een paar foto’s halen het totaal toch wat naar beneden. Ze ontstijgen de snapshot niet, zoals Fame op pagina 65. Het boek kan prima zonder. De andere foto’s zijn ook vrij los gefotografeerd, maar bieden duidelijk meer. Wat ook opvalt is de variatie in techniek. Het valt vooral op bij de foto’s van de honden in hun omgeving. In de zes jaar dat Paul Breuker bezig is geweest, is de fototechniek behoorlijk veranderd. Ook bij de fotograaf zelf lijkt het. Het wringt daardoor. Mooie gefotografeerde portretten, worden afgewisseld door technisch rommelige foto’s.

Ondanks dat is Oude honden een erg leuk boek om door te kijken. Al die trouwe hondenogen die je aankijken, het laat je niet onberoerd. Het laat zien hoe ver de liefde voor de viervoeter gaat. Zonder dat de mensen en de honden voor gek worden gezet. Het gaat om de intimiteit en daar is Paul Breuker in mijn ogen zorgvuldig mee omgegaan. Bovenal is Oude honden een eerbetoon aan de baasjes en de honden. Je gunt ze een lang en gelukkig leven samen.

Oude honden – Paul Breuker
136 pagina’s
Kleur
Gebonden
Boekenfonds Oude honden, Lent
€ 23,50 inclusief verzendkosten

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

De wonderlijke foto’s van Loek van Vliet zetten je midden in het landschap

Een foto is een weergave van de werkelijkheid wordt vaak

Het Uur U (536)

Een hond wacht geduldig bij een slager buiten op zijn