Burhan Ozbilici wint World Press Photo of the Year 2016

An Assassination
Mevlut Mert Altintas shouts after shooting Andrei Karlov, right, the Russian ambassador to Turkey, at an art gallery in Ankara, Turkey, Monday, Dec. 19, 2016. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
De foto van AP fotograaf Burhan Ozbilici waar de Turkse politie-agent Mevlüt Mert Altintas de Russische ambassadeur Andrey Karlov dood heeft geschoten is de World Press Photo of the Year 2016 geworden. Dat is vandaag bekend gemaakt bij de presentaties van de winnaars van World Press Photo 2017. Volgens juryleden Mary F. Calvert en Joao Silva laat de foto de haat van deze tijd zien. De foto is een spraakmakende foto die in korte tijd de hele wereld rond ging. Het is een klassieke persfoto, op het juiste moment op de juiste plaats een goede foto.

Juryvoorzitter Stuart Franklin noemt de winnaar een moedig man. “Hij gedroeg zich heroïsch die dag.” Ozbilici vindt zichzelf echter geen held. “Ik deed wat ik moest doen. Natuurlijk was ik bang, maar ik had een innerlijke kracht gebaseerd op hoop.” Hij voelde de support van al zijn collega’s, zei hij tijdens de presentatie en hij voelde zich verantwoordelijk om de journalistiek te vertegenwoordigen toen hij de foto maakte. Hij besluit dat het belangrijk is om jonge fotografen te steunen, de wereld heeft goede journalisten nodig.

Dat is ook de boodschap van Lars Boering, managing director van World Press Photo. In de openingswoorden zegt hij tegen de pers: “we noemen jullie de vrienden van de media. In tegenstelling tot wat anderen steeds vaker zeggen.”

In totaal deden 5034 fotografen uit 125 landen mee aan de wedstrijd. Zij stuurden 80.408 foto’s in. De winnaars komen uit 25 landen, een Nederlandse winnaar is er dit jaar niet.

Tegelijk met de fotowedstrijd zijn ook de winnaars van de Digital Storytelling Contest, voorheen de multimedia contest, bekend gemaakt. De eerste prijs voor Immersive storytelling is gewonnen door het team van The Dig, A New Age of Walls heeft de eerste prijs Innovative Storytelling gewonnen. In de categorie Short Form heeft Claressa gewonnen en Long Form is gewonnen door When The Spirit Moves. Jurylid Alexander Brachet zegt tijdens de presentatie dat veel mensen niet snappen dat internet de beste plek is voor hoge kwaliteit storytelling. Internet is volgens hem de meest effectieve plek voor democratie. De jury voor de Digital Storytelling Contest moest 282 producties beoordelen.

Vanaf 14 april zijn de foto’s en de producties te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Nieuws

Ga naar Top