Anton Hammerl gedood in Libië

20-05-2011
1 min leestijd

De vermiste fotojournalist Anton Hammerl blijkt toch in Libië te zijn gedood. Hammerl werd sinds 5 april vermist toen hij het conflict in Libië versloeg. Op diezelfde dag werden ook vier journalisten door aanhangers van Khadaffi vastgenomen. Zij werden eerder deze week vrijgelaten en maakten bekend dat de fotograaf op 5 april door de Khadaffi aanhangers was doodgeschoten.

Hammerl volgde samen met drie journalisten een groep rebellen in de woestijn in de buurt van Brega. In een interview met de Global Post vertellen twee journalisten dat opeens Khadaffi aanhangers tevoorschijn kwamen, die op de journalisten schoten. Hammerl werd daarbij in de maag geraakt. Hammerl schreeuwde nog om hulp, maar even later reageerde hij niet meer. De journalisten werden door de aanhangers geslagen en afgevoerd. Ze zagen het lichaam van Hammerl liggen en volgens een van de journalisten waren de verwondingen zo ernstig dat het onmogelijk was dat de fotograaf het zou overleven.

De Libische strijdkrachten hebben altijd gezegd dat Hammerl werd vastgehouden, maar anders dan bij de vier gevangengenomen journalisten kwam er geen teken van leven. De dood van Hammerl maakten de journalisten pas na hun vrijlating bekend, om hun eigen leven niet in gevaar te brengen. Tijdens de World Press Photo Awards Days vroeg Jodi Bieber nog om aandacht over de verdwijning van Hammerl. Op de Facebook-pagina over zijn verdwijning heeft de familie een kort bericht staan over het overlijden. Hammerl laat een vrouw en twee kinderen na en is slechts 41 jaar geworden. Op zijn Photoshelter pagina staan de laatste foto’s die Anton Hammerl in Libië online kon zetten.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

Pieter van Leeuwen, een bevlogen fotograaf, mentor en auteur

Geheel onverwacht is zaterdag 4 februari Pieter van Leeuwen overleden.