Altijd RAW meesturen

02-06-2010
1 min leestijd
2

Wie volgend jaar op Visa pour l’Image zijn fotowerk wil exposeren moet ook zijn RAW-bestanden meesturen. Dat meldt BJP in een vraaggesprek met Jean-François Leroy, mede-oprichter en directeur van het belangrijkste festival voor fotojournalistiek. Leroy vindt dat fotografen hun foto’s vaak teveel bewerken en wil daar paal en perk aan stellen: “It drives me mad to see the amount of Photoshop manipulation there is now. Juries have to be careful“.
Het is de zoveelste aanval op fotomanipulatie, nadat ook onder andere World Press Photo heeft aangeven eventueel de bronbestanden op te kunnen vragen. De stap die Visa pour l’Image zet gaat mij echter te ver. Naar mijn mening moet je terughoudend zijn met bewerkingen als je pretendeert fotojournalist te zijn. Het is de taak van de jury of selectiecommissie daar goed naar te kijken en een besluit over te nemen. Mocht een foto naar hun smaak te ver zijn, dan is het hun goed recht om de foto te weigeren of te diskwalificeren. Maar om bij voorbaat al de foto’s te wantrouwen lijkt mij geen goede basis. De eis om standaard de RAW bestanden mee te moeten sturen vind ik dan ook ridicuul. Nog even afgezien van het feit dat niet iedereen in RAW fotografeert. Bij twijfel om een origineel en onbewerkt bronbestand vragen, vind ik al genoeg. Onschuld tot schuld bewezen.

2 Comments

  1. Ah, gelukkig kan ik naar hartelust aanpassen, want ik gebruik een ander programma dan Photoshop. ;)

    Niet dat mijn kwaliteiten ooit tot WPP zullen reiken, maar daar gaat het niet om. De mijnheer Leroy is met velen erg slordig door de term photoshoppen te gebruiken voor beeldbewerking. Het werkwoord suggereert slechts 1 kandidaat, terwijl Paint Shop Pro ed of zelfs gimp ook gebruikt zullen worden.

  2. Ik zeg ‘iedereen principieel niets insturen voor de komende editie’. Dan is zo’n regel zo weer van de baan…. Maar ik geloof er niets van dat bijvoorbeeld Leroy’s ‘protégé’s’, die ik niet nader bij naam hoef te noemen, ook hun raw bestanden ter controle moeten overleggen. Dat lef heeft J.F. ongetwijfeld niet…

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children