Hoewel de bekendmaking alweer een ruim een week geleden plaats had, is het toch nog wel aardig om even naar de winnaars van de Deense prijs voor fotojournalistiek, de Årets Pressefoto, te kijken. Denemarken en Nederland lijken toch wel een beetje op elkaar. Bovendien weten de Deense fotografen heel behoorlijk werk af te leveren en goede foto’s zijn altijd fijn om naar te kijken. Het bijzondere van de Årets Pressefoto vind ik het aantal onderdelen, dat zijn er meer dan bij de Zilveren Camera maar bovenal ook andere.
De hoofdprijs is dit jaar gewonnen door Thomas Lekfeldt van Ekstrabladet voor een foto van het gezin van hersentumorpatiënt Vibe. Vibe is een zevenjarige dochter van in 2009 gescheiden ouders. De ouders kwamen in de laatste week van Vibe samen om afscheid te nemen. Op de foto eten vader Michael en moeder Helle samen met een vriend van Michael terwijl Vibe naast hen in een ziekenhuisbed in de eetkamer ligt. De winnende foto komt uit een serie, net zoals de winnende foto bij de Zilveren Camera en de World Press Photo toevallig genoeg, die ook bij de POYi in de prijzen viel. Fotojournalist van het jaar is Mads Nissen geworden, een nog relatief jonge fotograaf. Hij won bovendien ook in de categorieën Nieuwsfoto van het jaar (Denemarken), Nieuwsfoto van het jaar (buitenland), en Reportage van het jaar (buitenland).
Interessant is dat in Denemarken de prijs Fotojournalist van het jaar gewoon naast een categorie voor multi- en crossmedia bestaat. In Nederland is de Fotojournalist van het jaar vervangen door een prijs voor het fotoverhaal van het jaar. Een prijs die bovendien niet per se aan multi- of crossmediale producties hoeft te worden uitgereikt. Bij de Årets Pressefoto heeft men zelfs de oude crossmediaprijs “Visuele journalistiek op het internet” opgedeeld in twee prijzen: de Multimediaprijs en de prijs voor de beste Audio Slideshow. De eerste wordt uitgereikt aan cross- en multimediale producties en is dit jaar naar de website Face the Climate gegaan. Het is een Deense multimediasite over klimaatverandering. Via de site neem je in tekst en beeld een kijkje in de levens van negen gezinnen. De prijs voor de beste Audio Slideshow is gegaan naar Peter Hove Olesen met een reportage over het Thaise vakantie-eiland Phuket. Onder de ongeveer 4 miljoen toeristen die het eiland bezoeken zitten jaarlijks ongeveer 150.000 Denen.
Ik vind het opvallend dat de Deense wedstrijd voor fotojournalisten zoveel aandacht geeft aan multimedia. Ik denk dat Denemarken op zich niet zo heel veel verschilt op het gebied van media en fotojournalistiek met Nederland. Toch is men in Denemarken een stap verder. Hoewel multi- en crossmedia misschien niet dé redding van de fotojournalistiek is, zoals ook wel naar voren kwam tijdens de discussie over crossmedia, is het wel een ontwikkeling die een grote rol speelt in het fotojournalistieke landschap. Dat erkennen en er prijzen voor uitreiken, getuigt van inzicht. Ook de Amerikanen hebben dat goed door, getuige de POYi en de College Photographer of the Year bijvoorbeeld. Weliswaar hebben we bij de Zilveren Camera nu ook een prijs waarin multimedia geëerd kan worden, maar het lijkt mij goed om naast het Fotoverhaal van het jaar ook een echte multi- of crossmediaprijs te hebben. Het hoeft elkaar niet te bijten. En je hoeft, zoals de Denen bewijzen, niet per se de prijs voor de beste fotojournalist op te offeren. Want hoeveel fotojournalisten zullen er in Denemarken zijn? En wanneer komt de World Press Photo nu eens met een prijs voor multimedia?
Met dank aan Jeroen Dommisse voor de vertaling van het Deens.