Aanpassingen World Press Photo Contest

17-10-2017
1 min leestijd

Vanaf 1 december 2017 kan weer ingeschreven en ingezonden worden voor de World Press Photo Contest en de World Press Photo Digital Storytelling Contest. Om een beter beeld te geven van wat er momenteel speelt, heeft de organisatie de categorieën bij de fotowedstrijd iets aangepast. Daarnaast gaat World Press Photo actiever proberen meer diversiteit bij de inzenders te krijgen.

De categorie Daily Life, een van mijn favoriete categorieën, verdwijnt bij de aankomende editie van World Press Photo. Volgens de organisatie worden de foto’s van het dagelijks leven nu ingestuurd bij Long Term Projects. De overlap is inderdaad groot, maar helaas kunnen nu geen enkele beelden van het dagelijks leven meer beloond worden, tenzij ze ook in een andere categorie zoals Contemporary Issues passen.

Daartegenover staat dat er een nieuwe categorie Environment komt om de impact, zowel positief als negatief, van de mens op zijn omgeving te laten zien. Het is volgens World Press Photo een van meest belangrijke onderwerpen van dit moment en met de nieuwe categorie wil de organisatie dat laten zien.

Een veel gehoorde kritiek is dat bij World Press Photo vooral westerse mannelijke fotografen in de prijzen vallen. Dat komt, zo laten de rapporten zien, voor een belangrijk deel omdat zij ook oververtegenwoordigd zijn bij de inzendingen. World Press Photo erkent het probleem en gaat daarom actiever inzenders werven bij vrouwen en van fotografen uit Afrika en Zuid-Amerika. Om dat te bereiken gaat World Press Photo aan beeldredacteuren, fotografen en andere visuele storytellers vragen om bijzonder werk aan te wijzen dat ze hebben gezien. Vervolgens gaat World Press Photo de makers van die werken benaderen en proberen te overtuigen om in te zenden. Het is goed dat World Press Photo probeert een breder spectrum inzendingen te krijgen. Hopelijk werkt het en krijgen we mooie verrassingen te zien.

Inzenden voor de World Press Photo Contest kan vanaf 1 december 2017 tot en met 9 januari 2018, je moet je wel voor 4 januari 2018 hebben ingeschreven. De deadline voor de Digital Storytelling Contest is 4 januari 2018. De winnaars worden in februari 2018 bekend gemaakt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bertien van Manen overleden

Zondag, 26 mei 2024 is de Nederlandse fotograaf Bertien van

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,