Aandacht voor Nederlands-Indië

12-08-2010
1 min leestijd

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting in het toenmalig Nederlands-Indië. Onafhankelijk van elkaar fotografeerden Jan Banning en Raoul Kramer de gevolgen van de Japanse bezetting. Van Jan Banning verscheen eerder dit jaar het fotoboek Troostmeisjes. Op 15 augustus wordt op Nederland 1 om 14:05 de documentaire Omdat wij mooi waren… van Frans van Osch uitgezonden. In de documentaire worden Jan Banning en journalist Hilde Janssen gevolgd tijdens het maken van de indrukwekkende serie.

Op vrijdag 13 augustus wordt de expositie Birma-Siam spoorlijn geopend in het Herdenkingscentrum Kamp Westerbork. Aanleiding voor de tentoonstelling is de serie die Raoul Kramer maakte van de beruchte spoorlijn. Door de foto’s in historisch perspectief te plaatsen, wil hij het verleden in het heden en de toekomst plaatsen. Raoul is zelf een derde generatie Indo en zijn grootvader heeft als krijgsgevangene aan de spoorlijn moeten werken. Zijn ervaring is dat op scholen geen aandacht is voor de oorlog die in Zuidoost Azië heeft gewoed. Met zijn foto’s wil Raoul de problematiek die ook nu nog altijd doorwerkt de aandacht geven die het verdient. Tegelijk met de opening van de tentoonstelling wordt ook het boek Lost Track van Raoul Kramer gelanceerd. De tentoonstelling is tot en met 27 september te zien.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Lust for life, een ode aan Van der Elsken’s kleurenfotografie?

Damrak Amsterdam ,1983 staat er bij een foto. Het is

World Human Powered Speed Challenge dag 7 (slot)

De runs op zaterdag, de laatste racedag. In Battle Mountain